-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
EO Metterdaad - Alle afleveringen
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Betty uit Peru werkt elke dag in haar tuin. Dat is bijzonder, want die tuin is gelegen in een dorre omgeving, waar verder geen natuur te vinden is. Jan Willen den Bok gaat bij haar langs en ziet hoe Betty vecht tegen de toenemende droogte in Peru. Voor de verzorging van de planten krijgt ze hulp van Carlos, medewerker van de partnerorganisatie. Hij bezoekt verschillende families in deze woestijnstad om hen te helpen de woestijn weer groen te maken.
Van het oudste en grootste regenwoud ter wereld tot woestijnachtige droge bossen: Peru heeft een waanzinnige natuur, maar die unieke bossen worden in rap tempo gekapt. EO Metterdaad-programmamaker Jan Willem den Bok reist mee met de mannen die deze houtkap proberen tegen te gaan, zoals Carlos. Hij droomt ervan dat ook de nieuwe generaties in deze omgeving kunnen blijven leven. Samen met partnerorganisatie A Rocha en de lokale bevolking werkt hij aan herstel en bescherming van de natuur en verbetering van leefomstandigheden.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Hij is een echte held: de Oekraïense Andrey. Dagelijks rijdt hij met zijn bus vol water en voedsel richting het front van Oekraïne om hulp te verlenen aan de laatste inwoners. EO-directeur Arjan Lock rijdt met hem mee. De mensen die in dit gevaarlijke gebied wonen, kunnen of willen niet meer vluchten. Er is geen stromend water en de supermarkten zijn gesloten. De mensen zijn dan ook erg blij met Andrey, maar het werk dat hij doet, is levensgevaarlijk: vijf weken geleden overleefde hij op het nippertje een aanval met een drone.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Vijftien kilometer van het front, in Oost-Oekraïne, is de school van juf Galina. Zij heeft deze opgericht, zodat de kinderen in dit oorlogsgebied toch nog naar school kunnen. Als de leerlingen nietsvermoedend op het plein spelen, klinkt er in de buurt een explosie, waarop Galina iedereen naar de schuilkelder begeleidt. EO-directeur Arjan Lock ziet het met eigen ogen. De meeste leerlingen kennen veel verlies, zoals de 11-jarige Alina: zij verloor haar ouders en broertjes. Ze laat haar school zien, die is vernietigd. 's Avonds blijft ze eten bij Galina, die vertelt waarom ze dit werk doet.
EO-directeur Arjan Lock is in het oosten van Oekraïne, in het stadje Druzhkivka, vijftien kilometer van het front. In dit oorlogsgebied zijn nauwelijks nog scholen open, maar juf Galina heeft een school geopend voor de kwetsbaarste kinderen. Een van hen is Zhenia. Hij heeft vanaf zijn geboorte een ontwikkelingsachterstand. Op de school van Metterdaad-partner Kom over en Help heeft hij geleerd contact te maken met anderen. Op school bieden de medewerkers de leerlingen een normaal leven. Ook beschermen zij hen tegen de oorlog. Vandaag leren ze de kinderen hoe zij landmijnen kunnen herkennen.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
De Roemeense Florin is dol op zijn vrouw Ilona en hun zes kinderen. Ze wonen in de armste wijk van de stad, in een voormalige stal die Florin zo goed mogelijk heeft opgeknapt, maar sommige delen zijn flink verrot en er is geen stromend water. Bovendien zijn beide ouders werkloos, omdat ze geen diploma hebben. Daarom gaat Florin op zoek naar werk over de grens van Roemenië, wat betekent dat hij een paar maanden van huis zal zijn. Ondertussen ondersteunt hulpverlener Katalin het gezin met voedselpakketten en praktische hulp.
De Roemeense oma Rozália is onmisbaar voor haar familie. Ze helpt met de zorg voor twee van haar achterkleinkinderen die allebei blind zijn. Vader Atilla heeft namelijk een lichamelijke beperking en kan fysiek niet veel aan. Hij helpt zijn vrouw met de zorg voor hun kinderen en moet elke dag betaalde klussen zoeken om genoeg inkomen voor het gezin te verdienen. Hulpverlener Katalin van Metterdaad-partner Hulp Oost-Europa trekt al een tijd met dit gezin op en helpt hen waar ze kan. Zo brengt ze regelmatig een voedselpakket en ze regelt een doktersbezoek.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
De 86-jarige Erzsébet probeert op de markt in Roemenië haar zelfgebreide sokken en sjaals aan de man te brengen. Ze heeft dit extra inkomen hard nodig. Voorheen zorgde haar zoon voor haar, maar hij is na een kort ziekbed plotseling overleden. Nu heeft Erzsébet het zwaar, net als veel andere ouderen in Roemenië. Gelukkig is er eens in de twee weken een lichtpuntje in haar leven: dan mag ze naar de Granny Club. Hier krijgen ouderen te eten en ondernemen ze activiteiten. Het is de grote droom van hulpverlener Bea om de club dagelijks open te stellen.
In de koude bergen van Roemenië woont oma Rozá. Het dichtstbijzijnde dorp ligt een eind bij haar vandaan en ook haar kinderen wonen te ver om haar regelmatig te bezoeken. Vandaag komt haar dochter wel om te helpen. Rozá heeft namelijk water uit de rivier nodig, maar de steile weg naar beneden is erg glad door sneeuw en ijs. Ook komt hulpverlener Bea langs. Zij rijdt anderhalf uur om een speciaal pakket te brengen, vol voedingsmiddelen en andere benodigdheden, zoals brandhout en een kruik. Rozá knapt zichtbaar op van het bezoek.
De 10-jarige Kausar werd gezond geboren maar raakte gehandicapt door een verkeerde antibioticabehandeling. Moeder Damegul en vader Aybek reizen voor de juiste zorg met haar naar de hoofdstad van Oezbekistan, waar Kausar gratis de benodigde fysiotherapie krijgt. De reis duurt een hele dag en nacht. Ze gaan naar dokter Gulvira, die zo nu en dan bij hen thuis langskomt. Damegul is de dokter erg dankbaar, want eerder zorgde Gulvira's team al eens voor een grote verandering: dankzij de juiste medicatie kon Kausar weer geluid maken.
Fysiotherapeut en revalidatiearts Gulvira gaat in Oezbekistan jaarlijks op medische missie om kinderen met een beperking en hun ouders kosteloos te helpen. De zorg voor deze kinderen schiet in dit land namelijk behoorlijk tekort. Ook is er in afgelegen gebieden nauwelijks professionele hulp. Deze keer is Gulvira met haar medische team neergestreken in de stad Nukus. Hier helpt ze onder anderen moeder Anargul, die al vijftien jaar lang met veel liefde voor haar gehandicapte dochter zorgt.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Dokter Roman werkt in het ziekenhuis in de hoofdstad van Oezbekistan, maar reist zo vaak hij kan naar mensen die de zorg niet kunnen betalen. Deze keer gaan de dokter en de specialisten naar een kliniek in Nukus waar zij drie dagen lang gratis zorg zullen verlenen. Er staan veel mensen te wachten, want zij weten dat deze dagen hun enige kans zijn om naar een dokter te kunnen. Roman stelt onder anderen een jongetje gerust dat eens verkeerd gediagnosticeerd is door een onbekwame dokter.
Roman uit Oezbekistan wil medische zorg op diverse locaties bieden. Daarom gaat hij op medische missie naar een afgelegen gebied van Oezbekistan om daar gratis zorg te verlenen aan de allerarmsten. In Oezbekistan werkt namelijk de helft minder artsen dan in Nederland, terwijl het land elf keer zo groot is. Daarbij is er een groot gebrek aan medische apparatuur. Dokter Roman bezoekt mensen en verleent hun de nodige zorg, samen met een team van artsen.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
In Madagaskar zijn weinig geschikte wegen waarover de hulpdiensten kunnen rijden en is het vliegtuig de snelste optie. Daarom brengt het vliegtuig van EO Metterdaad-partner MAF chirurg Richard en zijn team naar een afgelegen dorp voor een zogeheten medische safari. Hier hopen honderden mensen op een behandeling, want de loopafstand naar het ziekenhuis is zeven dagen. Maar voordat het team aan de slag kan, moet de tijdelijke kliniek in orde worden gemaakt; er is namelijk geen stromend water of elektriciteit. De volgende dagen voert het team tientallen operaties uit.
De unieke natuur in Madagaskar is op veel plekken ontoegankelijk. Met de auto kom je daardoor in een korte tijd niet ver. Gelukkig heeft MAF een vliegtuig waarmee de Nederlandse piloot Wouter Nagel patiënten, dokters en vaccins kan vervoeren. Vandaag vliegt de blijde patiënt Lucien mee. Hij heeft zijn leven te danken aan Wouter en dit vliegtuig. Tussendoor haalt de piloot nog een andere patiënt op. Het is alleen de vraag hoelang zijn werk nog kan doorgaan, want het vliegtuig is na 33 jaar nodig aan vervanging toe.
De Nederlandse Wouter Nagel (37) werkt als piloot voor Mission Aviation Fellowship (MAF) in Madagaskar en vervoert hulpverleners, zendelingen en zieken met een vliegtuig, omdat de wegen erg slecht zijn. Samen met zijn vrouw Marlies en hun drie jonge kinderen wonen ze al twee jaar op Madagaskar. Vandaag vervoert de piloot een team van artsen dat onbetaald patiënten zal behandelen in een afgelegen gebied in het oerwoud, waar geen medische voorzieningen zijn. Dit zou niet mogelijk zijn zonder het vliegtuig van MAF, maar na 33 jaar is het nodig aan vervanging toe.
In de gevangenis in Paramaribo zitten Nederlanders vast die nauwelijks bezoek krijgen. De 70-jarige Wil wil daar iets aan veranderen. Ze bezoekt namens stichting Epafras Nederlanders die daar vastzitten. Het werk is vaak verdrietig, maar dat weerhoudt Wil er niet van om ermee door te gaan.
Twee keer per week gaat Joyce namens stichting Filadelfia Zending naar de gevangenis van Paramaribo om daar de bijna veertig gedetineerde vrouwen te steunen. Ze luistert naar hen, bidt met hen en geeft ze een knuffel. Door de bijzondere vriendschap met ex-gevangene Shirley wil Joyce nog meer doen voor de vrouwen in de gevangenis. Ze heeft daarom de benedenverdieping van haar huis verbouwd tot doorgangshuis voor ex-gevangenen, waar de vrouwen een nieuwe start in de maatschappij kunnen maken.
Safira staat 's ochtends vroeg op om naar de bakkerij te gaan. Na een maandenlange opleiding opent ze deze vandaag voor het eerst in haar eentje. Ze is vastberaden iets van haar toekomst te maken, nadat ze in haar jeugd seksueel misbruikt is en ze in haar huwelijk door haar man werd mishandeld. Daardoor belandde ze ten einde raad op straat. Via de kerk kwam ze bij het opvanghuis van Gloria terecht, waar ze met haar drie jonge kinderen kon verblijven. Inmiddels woont ze hier twee jaar en krijgt ze hier psychische hulp.
Wat Gloria betreft, staat of valt de toekomst van Suriname met de kinderen die er opgroeien. Ze startte daarom een school en een dagopvang. Ook heeft ze een opvanghuis voor moeders en kinderen die het slachtoffer zijn van geweld en misbruik. Hier mogen zij twee jaar lang bijkomen en werken aan hun toekomst, daarna moeten ze weer op eigen benen staan. Vandaag komt er een plekje vrij en Gloria zou graag Sonja en haar kinderen opvangen, maar Sonja is onvindbaar. Toch weet Gloria het gezin te helpen.
Wat Gloria betreft, staat of valt de toekomst van Suriname met de kinderen die er opgroeien. Ze startte daarom een school en een dagopvang. Ook heeft ze een opvanghuis voor moeders en kinderen die het slachtoffer zijn van geweld en misbruik. Hier mogen zij twee jaar lang bijkomen en werken aan hun toekomst, daarna moeten ze weer op eigen benen staan. Vandaag komt er een plekje vrij en Gloria zou graag Sonja en haar kinderen opvangen, maar Sonja is onvindbaar. Toch weet Gloria het gezin te helpen.
Toen de jonge Kathy uit Kenia werkte als dienstmeisje, werd ze mishandeld door de vrouw des huizes. De man had ook verkeerde bedoelingen. Kathy heeft drie maanden voor het gezin gewerkt, tot hulpverlener Mike haar ontmoette en naar haar leefomstandigheden vroeg. Daarna is hij met haar moeder gaan praten. Zij dacht, net als veel mensen in Kenia, dat kinderarbeid normaal wasomdat er geld voor het gezin verdiend moet worden. Om kinderarbeid tegen te gaan, biedt partnerorganisatie Kerk in Actie landbouwtrainingen aan ouders aan, zodat zij leren handel te drijven met hun producten.
Als tiener niet naar school gaan, maar vrachtwagens wassen: het is realiteit voor Dancan uit Kenia. Zijn vriend Hussein kan daarentegen wel naar school, maar heeft hetzelfde werk gedaan. Hij vertelt over zijn toekomstplannen en over het verlies van zijn vader. Dancans vader is ook overleden en zijn moeder is naar de stad vertrokken om daar geld te verdienen. Bovendien is het wassen van vrachtwagens zwaar en gevaarlijk werk. Dancan wil ook graag naar school om later zijn familie te kunnen helpen.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Sharlet droomt ervan journalist te worden. Als ze het aanbod krijgt om te filmen met een telefoon van het EO Metterdaad-team, hoeft ze niet lang na te denken. Toch verloopt de weg naar deze toekomst niet zonder horten en stoten: Sharlet moet vaak werken en kan daardoor niet altijd naar school. Ze gaat langs de deuren om groenten te verkopen, de enige bron van inkomsten voor het gezin. EO Metterdaad wil dat meer kinderen als Sharlet naar school kunnen.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Calvince werkt dagelijks in de goudmijnen in zijn dorp in Kenia. Het maakt hem niet rijk: de verdiensten gaan naar zijn oudste broer, zodat hij naar school kan. Maar wat voor toekomst gaat Calvince tegemoet? Zijn vader is overleden in de goudmijn, doordat hij werd bedolven onder het puin. Nu Calvince ouder wordt, moet hij, net als zijn vader, steeds verder de mijn in, maar hij wil niets liever dan naar school. Gelukkig is zijn situatie opgemerkt door vrijwilliger Naomi, die door dorpen reist op zoek naar kinderen die niet naar school kunnen.
Faustia is moeder van drie kinderen en werkt als kapster in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Doordat ze doof is, heeft ze drie traumatische bevallingen meegemaakt. Het lukte niet zich te concentreren op het liplezen en de verpleegkundigen konden niet uitleggen hoe ze moest bevallen. Nu ze zwanger is van de vierde ziet ze op tegen de geboorte. Gelukkig is daar verpleegkundige Peter: hij heeft een cursus gebarentaal gevolgd, waardoor hij met Faustia kan communiceren. Zal Faustia vertrouwen hebben in de bevalling?
Amina werkt als vroedvrouw in Somalië, een van de onveiligste landen ter wereld. Veel vrouwen bevallen in vluchtelingenkampen, maar dit brengt allerlei risico's met zich mee. Er is geen schoon water en geen gezonde voeding. In Somalië overlijden dan ook twintig keer zoveel baby's als in Nederland. De kliniek waar Amina werkt, biedt een veilige omgeving om te bevallen. Toekomstige moeder Fatuma woont in een vluchtelingenkamp en moet voor haar bevalling naar de kliniek. Zal ze een gezonde baby ter wereld brengen?
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
De Bulgaarse nichtjes Bogomila (22) en Bojana (23) werden allebei geboren in een arme Romawijk van een klein dorp. Toch zijn hun levens compleet verschillend. Bojana is moeder van vier kinderen, Bogomila studeert sociologie. Zij organiseert wekelijks de kinderclub van de kerk om kinderen te motiveren. Vroeger motiveerde de organisatie Mission Possible haar om door te leren, wat haar leven veranderde. Ze gelooft dat de kinderen hoop hebben op een betere toekomst. Om de moeders te steunen, deelt Bogomila samen met de kerk zogeheten babyboxen uit, met daarin onder andere luiers en babykleding.
De Cambodjaanse Sinourn is getrouwd en heeft een zoon. Helaas ziet Sinourn haar man weinig en hebben ze flinke schulden. Het stel moet namelijk een forse lening terugbetalen. Daarom werkt Sinourns man verderop in de hoofdstad en is hij slechts één weekend per maand thuis. Gelukkig wil de plaatselijke kerk de armoede in het dorp aanpakken. Dit doet ze met de hulp van EO Metterdaad-partnerorganisatie Fountain of Hope. Om Sinourn en haar gezin te helpen met het verhogen van haar inkomen heeft de organisatie een mooi cadeau geregeld.
Vroeger had oma Vouern uit Cambodja haar eigen land en koeien, tot haar man ziek werd en ze alles moesten verkopen om de behandelingen te kunnen betalen. Toen hij overleed, had Vouern niets meer. Ze is afhankelijk van haar kinderen, maar die hebben ook geldproblemen en eigen kinderen te voeden. Soms komt haar aanwezigheid slecht uit en slaapt ze onder een boom in haar hangmat. Omdat ze op leeftijd is en geen inkomen heeft, besluit de dorpsraad samen met EO Metterdaad-partnerorganisatie Fountain of Hope oma een koe te geven.
Mom is de moeder Teresa van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Zij zorgt voor de mensen om wie niemand geeft. Ze bezoekt zieken, geeft mensen te eten en spoort hen aan een opleiding te volgen. Mom woonde vroeger zelf in een sloppenwijk. Toen ze daar over de Here Jezus hoorde, veranderde alles voor haar. Nu bezoekt en helpt ze bijvoorbeeld een vrouw zonder geld die op een begraafplaats woont. Ook verspreidt ze het evangelie op een beruchte vuilnisbelt van de hoofdstad.
In Cambodja leven Channa, Oun en hun kinderen in een klein hutje dat lekt en overstroomt bij de eerste de beste regenbui. Hun huis is niet meer dan wat golfplaten die tegen elkaar aan zijn gezet, maar ze hebben geen geld voor verbeteringen. Elke dag opnieuw moeten ze werk proberen te vinden om met het verdiende geld eten te kunnen kopen, maar er is hoop: EO Metterdaad-partnerorganisatie stichting De Brug geeft het gezin een nieuw huis, dat wordt medegefinancierd door onder meer de gemeente.
De 26-jarige Clementine is geboren met de oogaandoening staar. Als ze op haar 20e haar zwangerschap volledig blind raakt, stort haar leven in. Ze wil niet meer naar buiten, bang dat er iets met haar gebeurt. Gelukkig regelt EO Metterdaad-partner See You dat mensen zoals Clementine een opleiding kunnen volgen bij een instituut voor blinden en slechtzienden, zodat zij zelfstandig leren leven. Clementine zit al bijna zes maanden op deze school en heeft binnenkort haar examen, waarna ze weer naar huis mag.
De 14-jarige Eric uit Rwanda wordt sinds een paar jaar langzaam blind. Zijn vader gelooft hem niet en het gezin is arm, waardoor zijn ouders hem niet naar het ziekenhuis willen brengen. Gelukkig is er de EO Metterdaad-partnerorganisatie See You, die eens per maand met een oogarts naar afgelegen gebieden reist waar mensen weinig medische hulp krijgen. Eric heeft samen met zijn oom uren gelopen om hier te komen, waarna de assistent vaststelt dat hij staar heeft. Een operatie moet zijn zicht verbeteren.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Toen de blinde Esperanza uit Rwanda nog kon zien, was ze de kostwinner en degene die voor de kinderen zorgde. Nu is de zestigjarige volledig afhankelijk van anderen. Ook haar familie lijdt onder haar beperking. Daarom vertrekt ze met haar dochter naar het medische spreekuur voor mensen met oogproblemen. Dit spreekuur wordt georganiseerd door stichting See You, de partnerorganisatie van EO Metterdaad, speciaal voor oogpatiënten die te ver van het oogziekenhuis wonen. De dokter stelt vast dat Esperanza staar heeft, waar ze aan wordt geopereerd. Hoeveel van haar zicht zal terugkeren?
De zevenjarige Grace uit Rwanda heeft langzaam staar ontwikkeld, waardoor ze bijna niets meer ziet. Zij is een van de vele patiënten die langskomt bij dokter Theophile, in een drukbezochte kliniek die voor iedereen geopend is. Als Theophile aankomt bij de kleine kliniek op het platteland, staan er rijen mensen te wachten, en dat vijf of zes dagen in de week. Samen met haar buurvrouw heeft Grace driehonderd kilometer gereisd om hier te komen. Een dag na de operatie gaat het verband eraf en test de dokter haar zicht. Kan Grace weer zien?
Spoedeisendehulparts en spreker Gor Khatchikyan is terug in zijn geboorteland Armenië. Hij bezoekt een begraafplaats waar mannen liggen die voor hun land hebben gevochten. Daarna bezoekt hij Ruslan en zijn familieleden: Ruslan heeft twee broers verloren, waardoor hun vrouwen zonder man en de kinderen zonder vader zitten. Ruslan heeft de zorg voor hen op zich genomen. Met 21 mensen wonen ze in een onverwarmd, kapot en klein huis. Ruslan is bovendien zijn grote boerderij kwijt. Hij was veehouder van 260 dieren.
Spoedeisendehulparts en spreker Gor Katchikyan is in Armenië, zijn vaderland. Hij is op stap met hulpverlener Baru, die met zijn organisatie vluchtelingen als Astghik probeert te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Astghik is onlangs naar Armenië gevlucht vanuit Nagorno-Karabach, een Armeense enclave die in september 2023 met geweld werd ingenomen door Azerbeidzjan. Astghiks man is overleden na een noodlottig ongeval, iets waar vooral haar zoontje Arthur veel verdriet van heeft. De organisatie van Baru biedt hoop met speltherapie voor kinderen, zodat ze leren over hun verlies te praten.
Gor Khatchikyan is van Armeense afkomst en gaat terug naar zijn geboortegrond om te kijken hoe het daar met de vluchtelingen gaat. Hij ontmoet Maria Goris, een Nederlandse hulpverlener die zich al ruim twintig jaar inzet voor vluchtelingen in Armenië. Haar organisatie helpt hen met het starten van een eigen bedrijf of het volgen van een opleiding. Zo leert de gevluchte Margaritha nu voor kapper. Maria helpt ook een andere gevluchte familie, die al een aantal maanden met bijna niets leeft. De verrassing die ze meebrengt, zorgt voor tranen van geluk.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
In september 2023 verdreef het leger van Azerbeidzjan met geweld duizenden Armenen uit hun enclave Nagorno-Karabach. Bang voor etnische zuiveringen vluchtte vrijwel iedereen over de grens naar Armenië, zonder iets mee te kunnen nemen. Gor Khatchikyan reist af naar zijn thuisland Armenië. Hij bezoekt een kerkgebouw waar zijn vriend Ashot als voorganger werkt en betrokken is bij noodhulp. De kerk helpt vluchtelingen als Nora en Albert met basale zaken, zoals voedsel en kleding. Albert is zwaargewond geraakt door een granaatinslag, waardoor hij blind is geworden. Dankzij hulp van de kerk staat Nora er niet alleen voor.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Weverton ging het criminele pad op, raakte drugsverslaafd en zat in de gevangenis: de Braziliaanse Weverton heeft een onstuimig leven achter de rug, waardoor hij zijn twee zoons erg weinig heeft gezien. Dankzij een afkicktraject in een verslavingscentrum kan hij het contact met hen weer opbouwen. Inmiddels zit hij vijf maanden in het centrum en in deze periode hebben zijn zoons hem nooit bezocht. Binnenkort mag Weverton voor het eerst een week naar huis en hij hoopt zijn beide zoons te ontmoeten. Zal dat lukken?
Waldir was smoorverliefd op zijn vriendin Gabriela, maar zijn criminele leven maakte een einde aan hun relatie. Waldir raakte steeds dieper in de problemen, totdat hij een jaar geleden ineens Gabriela weer ontmoette. Gabriela spoorde hem aan hulp te zoeken en zo bloeide na twaalf jaar de liefde weer op. Nu woont Waldir met vijfentwintig andere verslaafden in een centrum voor verslavingszorg. Hij wil laten zien hoeveel hij van Gabriela houdt, dus regelt hij een verrassingsdiner. Hoe zal ze reageren?
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
Marcelo had het allemaal: een huis, een baan, een vrouw, een dochter en een goede vriend, totdat zijn vrouw bij hem wegging en hij zijn toevlucht zocht in drugs. Op een gegeven moment had hij een dieptepunt bereikt: hij nam een overdosis drugs, maar een berichtje aan zijn ex-vrouw redde zijn leven. Daarna vroeg hij hulp aan zijn goede vriend Jonas. Jonas werkt als begeleider in de afkickkliniek en was erg blij toen Marcelo eindelijk om hulp vroeg. Het belangrijkste voor Marcelo is nu om een nieuw leven op te bouwen, samen met zijn dochter.
Vier jaar geleden is Anderson afgekickt van zijn drugsverslaving. Nu begeleidt hij in afkickkliniek Água Viva in Brazilië 25 mannen die in hetzelfde schuitje zitten. Dat vindt hij niet altijd makkelijk. Anderson vertelt aan de deelnemers dat er een nieuwe gast komt en vraagt of ze hem zullen helpen zijn doel te bereiken. Daarnaast maakt de begeleider zich zorgen om Janderson, die zich terugtrekt en niet zo lekker in de groep ligt. Hij geeft Janderson daarom de opdracht de nieuweling wegwijs te maken. Om nog meer mannen te helpen, is uitbreiding van het centrum nodig.
Arjan Lock is op bezoek in een van de vele vluchtelingenkampen in het noorden van Somalië. Hij ontmoet hier Halima en haar zieke zoontje Abouker. Het kindje is verzwakt door ondervoeding. Gelukkig is er een mobiele kliniek, bedoeld voor jong en oud. De dokters en verplegers verplaatsen zich door middel van een vlot over het water naar de gezinnen die aan de andere kant van de rivier wonen. Ze komen elke week en steeds is de opkomst groot. Dat is niet zo gek: de dokters delen voedingsrijke pindapasta uit voor de ondervoede kinderen, waar ze snel van groeien.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.
EO Metterdaad geeft stem en steun aan mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede.