True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Het klokhuis - Alle afleveringen
Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4768

Luuk is verliefd op twee meisjes tegelijk en hij moet kiezen. Maar kan hij dat wel? In Vragen van Kinderen: hoe kan het dat een boemerang terugkomt? Dingen die lijken te zweven maar eigenlijk ergens aan hangen, hoe werkt dat? Janouk en Nizar zoeken het uit in Hoe dan? En, Huh?! wat is eigenlijk een systeem?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4814

Nizar rijdt op volle snelheid mee met Antoine en Saskia, ze zijn Nederlands kampioen rallyrijden. Dat is autoracen, maar dan op openbare wegen (die natuurlijk wel zijn afgesloten). Antoine is coureur, Saskia is navigator. Met snelheden van soms wel 190 kilometer per uur schieten ze door weer en wind over zandwegen en drempels, langs sloten en bomen. De grote vraag: worden ze opnieuw Nederlands kampioen? En wordt Nizar wagenziek? In de sketch ontdekken Sem en Sam dat iedereen in de auto zijn eigen takenpakket heeft.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde.

Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. Alleen een weiland voor de koe is niet genoeg. Janouk zoekt uit hoe dat zit. Bezorgde Ouders heeft tips voor de omgang met een kind dat vegetariër wordt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4806

Schrijven doen de meesten van ons iedere dag. Hoe is dat vroeger allemaal begonnen? Nizar gaat naar het Rijksmuseum van Oudheden, waar een paar hele oude teksten liggen, zoals het spijkerschrift. En waarom leren we op school eigenlijk nog schrijven met de hand als je ook kunt typen op de computer? Meester Jorne vertelt dat je dingen die je opschrijft beter onthoudt. En zo zijn er nog meer voordelen. In de sketch zien we twee strenge ouders die bijles eisen voor hun zoon, maar krijgen ze hun zin?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Handbal is veel meer dan enkel het overgooien van een balletje.

Handbal is veel meer dan enkel het overgooien van een balletje. Het is een sport die ook op hoog niveau wordt gespeeld. Maar hoe word je een steengoede handballer of handbalster? Tirsa kijkt een dagje mee met Nederlands handbalster Kim Molenaar. Haar familie speelt al generaties lang handbal. Kim woont en leeft vanaf haar zestiende jaar op de handbalacademie in Papendal. In een sketch zien we hoe handballers leren overspelen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4767

Rodin heeft een bowlingtoernooi gewonnen! Heel knap, maar heeft hij wel eerlijk gespeeld? Vissen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? Eva en Janouk zoeken uit hoe de wet 'behoud van energie' werkt met een spannend experiment in Hoe dan? En hoe leer je eigenlijk fluiten?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A

Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A naar B aflegt. Onderweg probeer je obstakels die je tegenkomt te overwinnen. Pascal leert een run van de 16-jarige wereldkampioen Noa. Zal het Pascal lukken? Klokko weet een manier om freerunners te verjagen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig.

Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna even groot als 40 olympische zwembaden bij elkaar. Janouk zoekt uit hoe dat komt en of onze voetafdruk niet wat kleiner kan. Ook de ene Cowboy heeft een grotere voetafdruk dan de andere.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4808

Het is misschien wel de meest populaire partnerdans ter wereld: salsa. Wie deze danstaal spreekt, kan overal ter wereld de voetjes van de vloer gooien. Janouk krijgt dansles van Miguel om de basis van salsa te leren. Diezelfde avond nog gaat ze naar een echt salsafeest. Hoe zal het haar vergaan op de dansvloer? De Kassameisjes vragen zich af waarom de man altijd moet leiden bij salsa.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4816

Misschien heb je wel eens zo'n schattig beestje gezien: de eekhoorn, met die prachtige wollige staart en pluimoortjes. Soms gaat er iets verkeerd en worden ze aangevallen door een roofdier, vallen uit het nest of krijgen een ongeluk. Gelukkig kunnen ze dan terecht bij de eekhoornopvang. Janouk gaat naar de grootste opvang van Nederland, gewoon bij Brigitte thuis. Janouk leert hoe de eekhoorns weer gezond en wel terug kunnen naar het bos. In de sketch zien we hoe de moeder uit Famiri wel heel veel op een eekhoorn begint te lijken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4766

Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy met haar zoektocht naar het perfecte eitje voor een heuse vliegenplaag gezorgd. Hoe kom je daar van af? Vliegen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? Eva en Janouk kijken of ze een ei kunnen koken in de vaatwasser. En waarom dragen sommige mensen een rode stip?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte. Met satellieten. Hoe werken

Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte met satellieten. Hoe werken ze? En welk soort informatie levert dat op? Janouk krijgt te zien hoe broeikasgassen worden gemeten. Op satellietbeelden is te zien wat die doen met onze ijskappen. En dat ziet er niet best uit. De Limerickbouwvakkers weten een goedkoper systeem dan satellieten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4805

Dansen op rolschaatsen is populair. Deze sport draait om samen plezier maken en experimenteren met iconische rolschaatsmoves op muziek. Pascal leert meer over hoe deze sport is ontstaan. Hij ontmoet een dansgroep die hem dansbewegingen op wielen leert. En dat is ingewikkelder dan dat het lijkt. Zelfs voor de ervaren skater Pascal vallen de vloeiende dansbewegingen op rolschaatsen nog niet mee. Varkentje Rund doet ook een poging tot rolschaatsdansen en dat blijkt niet zonder risico's.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bi

Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bij de ambulance, die met loeiende sirenes, door het rode stoplicht en op hoge snelheid komt aanrijden. Pascal wordt opgelapt en rijdt een dag mee met de ambulance. Hij beleeft mee wat voor heftige dingen ambulancemedewerkers Eugène en Ruben bijna dagelijks meemaken. Vrachtwagenchauffeuse Babette zegt altijd iets aardigs tegen een voorbijrijdende ambulance.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4798

Kunstenares Djenné Fila maakt illustraties met magische werelden vol sprookjesfiguren, mensen uit ver vervlogen tijden en bijzondere dieren die soms wel tot leven blijken te komen. Pascal kijkt vol verwondering hoe ze die laag voor laag opbouwt met patronen, vormen, de schaar en met de computer. In de sketch komt een heel bekend schilderij tot leven en het krijgt een make-over.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4765

Luuk krijgt ruzie in de kantine, want waarom spreekt niemand het woord 'croissant' toch goed uit? Korrels die meedansen op de muziek in patronen, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Veel croissants worden in grote fabrieken gemaakt, maar Pascal gaat langs bij bakker Maarten. Die maakt ze nog helemaal zelf. Hoe komen al die laagjes erin en waardoor zijn ze zo luchtig? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- misselijk worden?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren

Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren. Gideon is bekend van Met je hoofd boven water, Zwarte zwaan en Zeb, en hij heeft al heel veel prijzen gewonnen met zijn boeken. Janouk vraagt hem waar hij toch al zijn ideeën vandaan haalt. Ridder William probeert uit hoe het is om een onaardig hoofdpersonage te zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4748

Bij robots denk je misschien aan iets hards dat wordt aangestuurd door een computer. En veel robots zijn ook zo. Maar wetenschappers werken nu aan een hele nieuwe soort robots: zachte robots. Nizar ontmoet een paar van die zachte robots. In de sketch bouwt Lobbert een levensechte robot voor Pien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4801

Met hoge snelheid van een heuvel afglijden, zo ver mogelijk door de lucht vliegen en dan maar hopen dat je goed landt. Pascal reist naar Winterberg en onderzoekt de spectaculaire sport schansspringen. Lukt het Pascal om zelf ook van de schans te springen? Varkentje Rund ziet hoe Ome Koos door middel van schansspringen probeert de bus te halen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Serah duikt in de wereld van G-krachten, spanning, snelheid en adrenaline. Hoe bedenk

Serah duikt in de wereld van G-krachten, spanning, snelheid en adrenaline. Hoe bedenk je een nieuwe kermisattractie? Hoe verandert een idee van een schetsje op papier in een gigantische attractie? In de fabriek ontdekt Serah hoe zorgvuldig over van alles moet worden nagedacht voor zo'n spectaculaire attractie veilig de deur uitgaat. Op de kermis ziet ze hoe het enorme bouwpakket wordt 'uitgepakt' en in elkaar gezet. En Serah test de Airborne, met 65 meter een van de hoogste boosters ter wereld. Wendel en Liza maken kermisattracties voor arme mensen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4764

Rodin kan niet tegen kietelen en zoekt een oplossing. Een papieren buis die meters kan vliegen, hoe kan dat? Het Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Hoefijzers beschermen de voeten van een paard. Janouk gaat langs bij hoefsmid Sanne, die de hoeven van paarden controleert en de ijzers vervangt. En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- een bloedneus krijgen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4813

Het is een van de populairste muziekgenres ter wereld: hiphop. Maar hiphop is veel meer dan alleen rapmuziek. Hiphop is ook dans, kunst en een manier van leven. Eva ziet hoe hiphop ooit op straat begon: in arme wijken waar mensen weinig hadden en met hiphop een manier vonden zich te uiten. Een kleine subcultuur is het allang niet meer. Hiphop is overal. Rapper Nnelg neemt Eva mee naar de plekken die hem vormden en legt uit waar hiphop volgens hem nog altijd voor staat: trots zijn op waar je vandaan komt. In de sketch zien we een rap van Wesley en Rodney.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4794

In enorme stalen zeecontainers sturen landen over de hele wereld elkaar van alles toe. Kleding, apparaten, grondstoffen, voedsel, medicijnen: we kunnen niet meer zonder. De sjorders in de Rotterdamse haven werken dag en nacht om de containers stevig vast te maken aan het schip en om ze weer los te krijgen. Nizar leert van Ed over stackers en spanschroeven en gaat mee aan boord om het zelf te proberen. In de sketch zien we een onhandige sjorder die bij zijn baas moet komen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Nizar bezoekt het atelier van ontwerper en kunstenaar Simone Post.

Nizar bezoekt het atelier van ontwerper en kunstenaar Simone Post. Zij is echt een ster in van 'niets' weer 'iets' maken. Zo maakt zij van overgebleven repen stof mooie kleden, steekt ze oude stoelen weer in een nieuw jasje en maakt ze vloerkleden van oude sneakers. Nizar en Simone gaan samen ook iets maken: wat gaat het worden? Wesley en Rodney hergebruiken oude langspeelplaten van opa.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4742

Plas, pies, pis, urine, allemaal woorden voor hetzelfde goedje. Maar wat weten we eigenlijk over die goudgele vloeistof? Pascal gaat op bezoek bij een uroloog die er alles over weet. In het Ruimteschip zien we de snelste oplossing als je onderweg moet plassen: in je broek.



Het klokhuis
Luuk organiseert een kerstdiner voor het Klokhuis Kantoor. Janouk onderzoekt de functie van ons stui

Luuk organiseert een kerstdiner voor het Klokhuis Kantoor. Janouk onderzoekt de functie van ons stuitje en stuit op de ontdekking dat daar vroeger een staart aan vastzat. In het zwembad kun je iemand veel makkelijker op je rug nemen. Maar ben je ook echt lichter onder water? Tirsa en Eva doen een experiment. Huh?! Rechten en plichten? Wat zijn dat nu weer?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4854

Je lichaam is net een waanzinnige fabriek, vol met duizenden machientjes. Als één van die machientjes het niet goed doet, heet dat een metabole ziekte. Er zijn wel 1900 verschillende metabole ziektes, elke dag wordt er in Nederland iemand mee geboren. Janouk ontmoet verschillende kinderen met verschillende metabole ziektes. In de sketch twijfelen Sem en Sam of ze hun broodje kebab wel moeten opeten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4810

Het Nationaal Jongenskoor is een koor voor jongens vanaf negen jaar tot het moment dat de stem zwaarder wordt, door de baard in de keel. De jongens komen uit heel Nederland. Hoe is het om samen te zingen en hoe je dat? Is het moeilijk? Hoe lees je noten? Nizar bezoekt een repetitie terwijl het koor zich voorbereidt op een concert. In de sketch zingt de boyband Klokboys over hun onbedwingbare behoefte om te zingen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4815

Elke week worden er door heel Nederland miljoenen brieven verzonden, maar wat gebeurt er met een brief nadat je deze in de brievenbus hebt gegooid? Bart reist mee met de brief en ziet welke weg deze aflegt voor-ie, soms al binnen een dag, aan de andere kant van Nederland wordt bezorgd. In de sketch komen Ton en Liesbeth bij het klachtenbureau om te klagen over het feit dat ze nooit eens leuke post krijgen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4818

Heel lang dachten we dat alleen mensen emoties hadden. Inmiddels weten we wel beter. Dieren voelen net als wij blijdschap, angst, verdriet, jaloezie en nog veel meer. Tirsa ontcijfert de emoties van kippen, koeien, varkens en honden met hulp van gedragswetenschappers Bas en Claudia van de Universiteit Utrecht. In de sketch hebben Ton en Liesbeth een klacht over hun overgevoelige huisdieren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4763

Op het Klokhuis Kantoor wil Luuk een oer-Hollands gerecht tot werelderfgoed laten verklaren. Een vloeistof die zo hard kan zijn als steen, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Wist jij dat boter gemaakt wordt van melk? Serah leert van boeren Elly en Gert hoe dat moet. En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- de slappe lach krijgen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4809

Vrij als een vogel en het enige dat je hoort is de wind langs de vleugels: zweefvliegen. Geen motor, geen lawaai. Maar hoe kan een zweefvliegtuig zo mooi in de lucht blijven hangen? En hoe bestuur je een zweefvliegtuig? Eva gaat het beleven met zweefvlieginstructeur Dennis. In de sketch gaat Barry Snotter op zoek naar een nieuwe bezem voor Mermelien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4839

Wat gebeurt er als een containerschip kapseist? Wat als een boorplatform midden op zee instort? Of als een chemicaliëntanker op de rotsen vastloopt en begint te lekken? In al die gevallen moet er (snel) een reddingsteam naar de rampplek. Dat spectaculaire en soms ook gevaarlijke werk gebeurt door bedrijven die daar helemaal in gespecialiseerd zijn: scheepsbergers. En Nederland is daar heel goed in. Janouk wordt door berger Jeffrey op sleeptouw genomen en merkt al gauw: dit werk is niet voor watjes. In de sketch ontdekt de waterpolitie een heel bijzondere boot op de radar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4800

Je kent ze misschien uit films, strips of boeken: samoerai, Japanse ridders met prachtige helmen en lange zwaarden. Ze staan bekend om hun gevoel van eer, maar klopt dat wel? Nizar zoekt het uit en ontdekt een sport waarin je nu nog kunt leren vechten als de samoerai van toen. Bij de Cowboys komt een verkoper aan de deur met een hele bijzondere cursus.



Het klokhuis
Het Klokhuis: O happy day! Sosha duikt in de wereld van Gospel.

O happy day! Sosha duikt in de wereld van gospel. Gospelzanger Dwight Dissels treedt op en Sosha gaat mee. Onderweg in de auto zit de stemming er alvast goed in. Joy heeft op sombere dagen altijd een gospelkoor in haar hoofd om haar op te beuren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4762

Peggy heeft een zorgrobot gebouwd, maar niet iedereen is enthousiast. De koeien van boerin Lydia lopen iedere dag naar een machine om gemolken te worden. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n melkrobot? Hoe kunnen de haren op je hoofd zomaar ineens recht overeind gaan staan? Het Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- klappertanden?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde.

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke voedselbron voor oceaanleven, gaat achteruit. Koraalriffen sterven af. En... ons klimaat verandert. Toch is er ook goed nieuws. Want oceanen kunnen de planeet helpen herstellen. Maar dan moeten we ze daartoe wel de kans geven. Wat weten Bert en Joke over koraal?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4634

In veel grote steden is er een wereld onder de grond gebouwd: het metronetwerk. Pascal rijdt mee met metrobestuurder Sharifa en komt terecht in de metrowerkplaats waar hij leert hoe een metro in elkaar zit. Pien en Lobbert hebben merkwaardige ontmoetingen in de metro.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4803

Nu worden de meeste natuurgebieden door de mens beheerd, maar op sommige plekken proberen we juist de natuur weer wild te maken, zoals vroeger. Dat noemen we 'rewilding', of herwilderen. Janouk gaat in De Maashorst kijken hoe dat moet en hoe dat eruitziet. In de sketch heeft een boswachter een extreme manier bedacht om het bos terug te geven aan de natuur.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4785

Levi van Veluw is kunstenaar. Met zijn kunst vertelt hij verhalen, in foto's, video's, installaties, tekeningen en beeldhouwwerken. Per verhaal kiest hij een andere vorm. De hoofdpersoon in Levi's werk: dat is hij vaak zelf! Zo maakte hij 1500 kopieën van zijn hoofd uit klei, op zoek naar de perfecte versie. Maar wanneer is een kunstwerk eigenlijk gelukt? Is een kunstwerk ooit af? Janouk gaat ook zelf aan de slag. Bij de Cowboys ontdekken twee bandieten dat het nooit te laat is om te leren knutselen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4761

Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy een gezellige klik met een wielrenner. Een plaatje dat zich omdraait als je een glas vol water giet, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Is je band weer eens lek? Pascal krijgt een spoedcursus banden plakken van fietsenmaker Koen. Handig! En hoe kan het eigenlijk dat -oeps?- onze buik knort?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groo

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton. En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan. Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde. In een sketch komt het plankton zelf aan het woord.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4820

Snoep, koekjes, taart, eigenlijk vindt iedereen dat wel lekker. Ze hebben één ding gemeen: er zit suiker in. Maar waarom vinden we suiker zo lekker? Eva gaat naar Groningen om te kijken wat er gebeurt met al die suiker in je lichaam. In de sketch spreekt een interviewer weer bijzondere mensen op straat.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4842

Wist je dat de eerste koning van Nederland geen Oranje was, maar een Fransman? Dat was Lodewijk Napoleon. Nizar bezoekt het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het gebouw dat Lodewijk heeft laten ombouwen tot zijn persoonlijke paleis. Hij krijgt daar een kijkje in het leven van deze bijzondere koning. In de sketch zien we hoe Lodewijk langsgaat bij rampen en waarom.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen.

Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen. In een oude elektriciteitsfabriek bouwt hij een eigen achtbaan. Pascal helpt mee. Komen de karretjes door de looping? Klokko stuurt een team langs om saaie kunst te veranderen in kinetic art.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4760

Op het Klokhuis Kantoor demonstreert Luuk hoe goed hij kan ruiken, Peggy oefent juist in praten zonder hakkelen. Een ketting die steeds hoger gaat zweven als ie uit een beker glijdt, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- hakkelen? In Vragen van Kinderen: waarom heeft een hond een natte neus?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Wa

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over want oceanen zijn diep, kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk hele rare en onbekende dieren. Janouk loopt een dagje mee met Hans van Haren en helpt hem meetapparatuur te maken voor op de zeebodem. Hans meet daarmee nóg iets heel bijzonders: onderwatergolven. Jesse zingt over hoe klein je je kan voelen bij zo'n eindeloze oceaan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4841

Radar kan je in van alles om je heen vinden, in schepen, op vliegvelden, in auto's. De politie gebruikt het om snelheidsovertreders te betrappen. Met radar kan je kijken zonder ogen. Serah leert hoe dat werkt en wat er allemaal mee kan. Ze gaat kijken bij een van de beste radars in Nederland. In de sketch zien we hoe twee hele ongeruste ouders hun fietsende kind in de gaten proberen te houden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4825

Veel van de beelden die we zien zijn, zonder dat we het zelf door hebben, helemaal niet echt. De techniek waarmee je filmbeelden op de computer bewerkt en dingen toevoegt of verwijdert heet visuele effecten, ofwel VFX genoemd. Tirsa gaat naar de Filmacademie en ziet wat er allemaal mogelijk is. In de sketch zet Varkentje Rund een 3D-bril op.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4751

Welk dier kruipt eerst uit een eitje, verandert in een larve en maakt daarna nóg een metamorfose mee? De vlieg. Je ziet hoe een vlieg geboren wordt, hoe de vlieg zijn vleugels bestuurt en uit alle hoeken gevaar herkent. In de sketch zien we hoe een jonge vlieg van zijn vader leert om vliegenmeppers te ontwijken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4759

Op het Klokhuis Kantoor komt een echte ouderwetse snoepverkoper langs, wat is hij van plan? In Vragen van Kinderen: hoe wordt een snoepje gemaakt? Gieren zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- scheten laten?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbod

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbodem. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering. Door plastic. Janouk duikt bij tropisch Bonaire de oceaan in om te zien hoe bijzonder de koraalriffen zijn. Ze mag zelfs op het strand geboren babyschildpadjes veilig naar het koraal in zee begeleiden. De Ober rekent niet alleen de vis op het menu maar ook wat die vis gegeten heeft.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4795

Als je op straat loopt denk je er waarschijnlijk nooit over na: de 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Zonder die spaghetti onder de grond hadden we geen stroom, water, data of gas. Maar we maken en gebruiken steeds meer stroom. Daarom zijn kabelwerkers zoals Regillo hard aan het werk om nog meer kabels te leggen. Tirsa gaat met hem mee. In de sketch proberen Wesley en Rodney de kabels en snoeren in huis uit elkaar te houden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Lindsay van Zundert is 16 jaar en behoort tot de 16 beste kunstschaatsers van de werel

Lindsay van Zundert is zestien jaar en behoort tot de zestien beste kunstschaatsers van de wereld. En daarom mag ze meedoen aan de Olympische Winterspelen. Ze is een ster in sprongen en pirouettes op het ijs. Pascal hoort wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel je moet trainen. Hij probeert zelf ook een sprongetje. Bert en Joke nemen hun buurmeisje mee voor een quiz over kunstschaatsen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Janouk is in het grootste pruikenatelier van Europa, met maar liefst 16.000 verschille

Janouk is in het grootste pruikenatelier van Europa, met maar liefst 16.000 verschillende pruiken. De pruiken die hier verkocht en verhuurd worden zijn bedoeld voor televisieseries, films en theater. Toneelkapper Thomas vertelt wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van de juiste pruik. En Janouk krijgt een metamorfose: van blondine naar brunette! Wendel en Liza proberen voor een pruik eerst hun haar te laten groeien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4758

Op het Klokhuis Kantoor doet Luuk zich voor als een Limburger, want die maken de lekkerste vlaaien. In Vragen van Kinderen: hoe wordt een Limburgse vlaai gemaakt? Konijnen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- blozen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen zijn belangrijk voor het klimaat op aarde. In de sketch gebruiken Wesley en Rodney de oceaanstromen voor flessenpost.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4796

Als je zonder zadel een paard probeert te berijden, valt het niet mee om lang te blijven zitten. En voor het paard is het ook niet echt lekker, die harde zitknobbels in zijn rug. Erik Daaleman is de laatste echte zadelmaker in Nederland. Met de hand maakt hij van leer zadels voor allerlei soorten rijders. Nizar gaat kijken hoe hij dat doet. Bij de Cowboys roept een bijzonder zadel veel emoties en herinneringen op.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4802

Soms wanneer je keihard sport of wanneer je verliefd bent, voel je je hart bonzen in heel je lichaam. Maar wat doet die hartslag eigenlijk en waarom is die zo belangrijk? De Kassameisjes vinden elke hartslag even belangrijk en willen er geen verspillen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4804

Papierknipkunst bestaat al zolang er papier bestaat. Geertje Aalders maakt ook papierknipkunst. Ze is het liefst in het bos voor inspiratie. In haar atelier komt de natuur dan weer tot leven, op papier. Dat is best een priegelwerk. Janouk maakt een vlinder van papier. In de sketch heeft Mick weer een handige lifehack.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4757

Op het Klokhuis Kantoor komt Heleen erachter dat ze overal op haar beurt moet wachten. En er komt antwoord op de vraag hoe filemeldingen op de radio komen. De Plompe Lori ziet de wereld anders dan mensen. Maar wat ziet ie eigenlijk? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- een slapend been krijgen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Ko

Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Er werken ongeveer tweehonderd mensen in het paleis en er gebeurt een hoop. Manon mag een handje meehelpen als lakei. Terwijl ze druk bezig is en haast de weg kwijtraakt in de gangen van het paleis, komt ze oog in oog te staan met... Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin. Ard en Fjodor maken van hun slaapkamer een werkpaleis.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4739

Je ziet ze bijna overal: stenen. Toch is iedere steen anders en vertelt iedere steen een ander verhaal. Janouk verdiept zich in stenen: wat kan je zien aan een steen? Waar komen die stenen vandaan? En hoe komen ze in Nederland? Wendel en Liza zoeken stenen die bijzonder zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Jij vindt het misschien vreselijk om het koud te hebben, maar soms hebben we kou nodig

Als het heel koud is buiten, zie je er soms tegenop om naar buiten te gaan. Toch kan kou heel handig zijn, er zijn zelfs plekken die kou transporteren. Janouk leert wat kou is en gaat op bezoek bij een plek waar ze heel goed kunnen omgaan met kou. In de sketch blijkt dat het in de ruimte ook behoorlijk koud kan zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat b

Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat bloed is en waarom we het nodig hebben. Bij de bloedbank ziet hij wat er gebeurt met het bloed dat je doneert. In een sketch vindt een agressieve man in een oudere vrouw een bloedbroeder.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4756

Op het Klokhuis Kantoor blijkt de tandenfee niet elk kind gelijkwaardig te behandelen. Varkens zien de wereld anders dan mensen, maar wat zien ze dan? In Vragen van Kinderen zoekt Pascal uit waarom we van tanden wisselen. En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- gapen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4741

Zure snoepjes, sommigen vinden het heerlijk maar anderen kunnen er bijna niet naar kijken of ze trekken al een zuur gezicht. Maar wat is een zuur eigenlijk en wat kan het allemaal? Serah zoekt het uit. Pien en Lobbert huren iemand in om het kasteel schoon te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4641

Melanie is automonteur. In de garage zorgt ze ervoor dat iedere auto veilig de weg op kan. Sosha helpt haar daarbij. Samen repareren ze remschijven, verversen ze olie en zorgen ze dat alles onder de motorkap klopt. Ze maken een testrit om te zien of ze alles goed hebben gerepareerd. In de sketch maken een vader en moeder zich zorgen over de droom van hun zoon.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4745

Pascal gaat op bezoek bij de burgemeester van Leiderdorp: Tjarda Struik. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat alles goed gaat in een stad of dorp? Pascal zoekt het voor je uit. Varkentje Rund mag de burgemeester helpen, maar dat is nog niet zo makkelijk.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Melk komt uit een koe. Maar tegenwoordig vind je in de winkel allerlei drankjes die op

Melk komt uit een koe. Maar tegenwoordig vind je in de winkel allerlei drankjes die op melk lijken, maar gemaakt zijn zonder koe. Haverdrink, erwtendrink, amandeldrink: het is allemaal plantaardig. Janouk gaat langs bij de Twentse boeren Bart en Tom. Op de boerderij waar zij opgroeiden produceerden de koeien melk. Maar nu ze zelf groot zijn, verbouwen ze sojabonen. En daarvan maken ze sojadrink. Janouk krijgt te zien hoe het gemaakt wordt en leert over belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten. Oma geniet in het Ruimteschip van een heerlijke ouderwetse milkshake.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Op het Kantoor schakelt de redactie een expert in om zo veilig mogelijk te kunnen werk

Op het Kantoor schakelt de redactie een expert in om zo veilig mogelijk te kunnen werken. Ze zeggen dat zwarte kleding warmer is in de zon dan witte, maar klopt dat wel? Tirsa en Eva gaan het checken. Janouk duikt in de vraag waarom je de vin van een haai vaak boven het water ziet uitsteken. En wat betekent 'risico' eigenlijk?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4729

Shorttrack is keihard schaatsen op een korte baan. De schaatsers gaan heel hard door de bocht. Hierbij raken ze met hun hand kort het ijs aan om in balans te blijven. Je moet heel snel zijn en lef hebben. Toptalent schaatsster Angel Daleman laat Pascal zien wat er allemaal bij komt kijken en Pascal gaat het zelf ook proberen. In de sketch onderzoekt Petra een verdachte shorttrackster.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4744

Iedere dag liggen er in Nederland miljoenen zonnepanelen te shinen op daken en in weilanden. Janouk zoekt uit hoe ze werken en hoe je de meeste energie haalt uit ons zonlicht. In het Ruimteschip zien we dat zonnepanelen in de toekomst ook nog handig kunnen zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4750

Ruim honderd jaar geleden waren er, net als nu, veel te weinig huizen. Vooral in steden stonden hele kleine en ongezonde woningen. Daar woonden de arme mensen. Een paar jonge architecten wilden dat veranderen. Er kwamen nieuwe huizen in een bouwstijl die je de Amsterdamse School noemt, niet alleen in Amsterdam maar door heel Nederland. Serah ziet hoe mooi deze gebouwen zijn geworden. In de sketch blijken kabouters ook verstand te hebben van architectuur.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4754

Lucie Horsch is blokfluitiste. Ze treedt op in de hele wereld en heeft belangrijke muziekprijzen gewonnen. Lucie vertelt Nizar waarom ze helemaal gek is op de blokfluit en hoe het ooit allemaal begon. Blokfluiten zijn er in alle soorten en maten en Lucie heeft er vijftig. Ze klinken allemaal anders en dat laat Lucie horen. Nizar wil het ook wel eens proberen en hey, horen wij daar de muziek van Harry Potter? Donnie en Chelsey repeteren voor een optreden.



Het klokhuis
Op het Klokhuis Kantoor is iedereen gespannen, want er komen twee échte journalisten langs.

Op het Klokhuis Kantoor is iedereen gespannen, want er komen twee échte journalisten langs. In HUH?! wordt uitgelegd wat 'nieuws' is. Een fles cola die net geschud is krijg je nooit open zonder te knoeien. Maar wat gebeurt er als je een paar keer tegen de bodem tikt? Tirsa en Eva doen een experiment. Eva onderzoekt een van de meest voorkomende kwaaltjes: wratten. Wat zijn wratten en hoe krijg je ze weg?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4753

Capoeira komt uit Brazilië en is een combinatie van muziek, acrobatiek, dans en vechtsport. Serah krijgt les van Lisette. Zij heeft de hoogste graad in capoeira en is in Nederland de eerste en enige vrouwelijke 'mestra' in de capoeira. Hoe gaat Serah het doen? Pien ziet hoe Lobbert indruk probeert te maken met capoeira.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Dat je twee ogen hebt, is voor de meeste mensen vanzelfsprekend maar niet voor iederee

Dat je twee ogen hebt, is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar niet voor iedereen. Sommige mensen dragen namelijk een kunstoog, zoals Marijke. Hoe is het voor haar om een kunstoog te hebben? Janouk gaat naar ocularist (kunstoogmaker) Koen en ziet hoe Marijke's kunstoog wordt gemaakt. Vrachtwagenchauffeuse Babette maakt grappen over oogproblemen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4746

Lahmacun (Turkse pizza) en döner kebab zijn hele bekende gerechten uit de Turkse keuken, maar er is nog veel meer. Tirsa gaat naar een Turks restaurant en proeft de lekkerste gerechten. Ook gaat ze meze maken met foodie Elvan. Meze zijn kleine hapjes die je als voorgerecht kunt eten, maar ook los of als maaltijd, net als tapas in Spanje. Wendel en Liza doen een kookwedstrijd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4783

Een soort reusachtige klok, die niet de tijd maar de precieze plek van de planeten aan de hemel laat zien. Het klinkt nogal ingewikkeld, maar Eise Eisinga bouwde het, zo'n 250 jaar geleden. Zijn planetarium werd Werelderfgoed en het werkt nog steeds. In de sketch probeert Mermelien iets te doen aan de spinnenangst van Ton.



Het klokhuis
Op het Klokhuis Kantoor heeft Heleen een kleine botsing. Glow in the dark geeft licht in het donker

Op het Klokhuis Kantoor heeft Heleen een kleine botsing. Glow in the dark geeft licht in het donker maar dan zonder lamp. Hoe werkt dat? Eva gaat langs bij de TU Twente. Met alleen je postcode en je huisnummer weet de postbode je te vinden. Hoe weet hij dat? Huh?! Een beperking? Wat is dat eigenlijk?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4711

Nick Liefhebber is illustrator en ontwerper. Hij maakt zeefdrukken, met heel veel kleur. Je kunt zeefdrukken op papier, maar bijvoorbeeld ook op stof, zoals op T-shirts. Hoe werkt die techniek? Pascal bezoekt Nick in zijn werkruimte en hij ziet stap voor stap een zeefdruk ontstaan. Ard en Fjodor besluiten ook een zeefdruk te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4733

Ademen gaat automatisch. Gelukkig wel, want we doen dat dag en nacht. Waarom halen we eigenlijk adem? En wat gebeurt er precies in ons lichaam met de lucht die we inademen? Pascal komt er bij de brandweer achter dat je ademhaling ook kunt gebruiken om rustiger te worden. Barry Snotter probeert in de sketch zijn vriend Ton te helpen wat rustiger te ademen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4843

Pieter Koolwijk is de schrijver van Bens boot, Gozert, Luna en Missie afbreken, en van het kinderboekenweekgeschenk van 2024: Schatpakkers. Hij vertelt Pascal hoe zijn leven als schrijver eruitziet en hoe hij al die spannende verhalen verzint. Je kunt nooit te veel fantasie hebben, vindt Pieter. In de sketch heeft Mick een handige lifehack om je moeder te foppen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Vierhonderd jaar geleden werd ie al aangelegd... de Amsterdamse grachtengordel.

Vierhonderd jaar geleden werd ie al aangelegd... de Amsterdamse grachtengordel. De grachtengordel is zo bijzonder dat hij op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar waarom is de grachtengordel eigenlijk wereldberoemd en hoe is die 400 jaar geleden ontstaan? Janouk spreekt ook met Maxence, die vertelt wat haar tot slaaf gemaakte voorouders met die geschiedenis te maken hebben. In een liedje hoor je dat de Amsterdamse grachten nu van iedereen zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Heleen moet haar zoon met liefdesverdriet troosten en Peggy probeert vleesetende plant

Heleen moet haar zoon met liefdesverdriet troosten en Peggy probeert vleesetende planten aan de vleesvervangers te krijgen. Serah staat in de keuken van een pannenkoekenrestaurant waar in razend tempo honderden pannenkoeken per uur worden gebakken. Planten die vlees eten vangen zelf een insect. In Plantastisch ontdekt Janouk hoe die plant dat doet. En kan je verdrinken in drijfzand? Nee of Ja?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4669

Zo'n beetje de halve wereldbevolking maakt het iedere maand mee: ongesteld zijn. Of, met een moeilijker woord: menstruatie. Maar wat is het nou precies? Nizar praat erover met meiden die het meemaken. Tirsa leert van gynaecoloog Lennie van Hanegem over pijn, bloed en emoties. De bezorgde ouders schrikken zich suf als ze te maken krijgen met een ongestelde dochter.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4731

Om ervoor te zorgen dat iedereen op de aardbol genoeg te eten heeft zullen we heel slim met ons voedsel om moeten gaan. Tirsa gaat naar een hightech plantenlaboratorium in Utrecht. Daar wordt uitvoerig onderzocht hoe een plant precies werkt. Pien en Lobbert krijgen te maken met hele eigenwijze planten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Nizar loopt een dagje stage bij haaienverzorger Dayen.

Nizar loopt een dagje stage bij haaienverzorger Dayen. Nizar leert verschillende haaiensoorten kennen: van de zwartneushaai tot de verpleegsterhaai, die wel vier meter lang kan worden. Hij mag de haaien voeren, met de hand! Ook helpt Nizar met het zoeken van haaieneieren én hij gaat met ze zwemmen. Als dat maar goed gaat. Klokko heeft tips voor een haai als huisdier.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Nederland maakte zo'n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk

Nederland maakte zo'n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk, een enorm gebied dwars door Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De grens van het rijk, de Limes, werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah volgt het spoor van de Limes en ontdekt dat we van alles aan de Romeinen te danken hebben: lezen, schrijven, kippen, katten, perziken, riolering, dobbelstenen en zelfs hele steden. De Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Romeinen het riool uitvinden.



Het klokhuis
Op het Klokhuis Kantoor leert Rodin voor zichzelf op komen. Heb jij weleens letters voorbij zien vli

Op het Klokhuis Kantoor leert Rodin voor zichzelf op komen. Heb jij weleens letters voorbij zien vliegen in de lucht? Janouk mag zelf een luchtreclame maken bij vliegveld Hoogeveen. En wist jij dat echt elke kleur een code heeft? Het Klokhuis zoekt het uit. En Sosha leert hoe ze er gevaarlijk uit kan zien in Fake it till you make it.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4722

Waar komt ons drinkwater vandaan? In grote delen van Nederland wordt daar rivierwater voor gebruikt. Janouk gaat naar Limburg en ziet hoe water uit de Maas gezuiverd wordt tot helder drinkwater. In de sketch laat Mick een goeie lifehack zien voor wanneer je zin hebt in cola bij het avondeten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Malse meelwormen, knapperige krekels en sprinkhanen. Miljoenen mensen in de wereld vin

Malse meelwormen, knapperige krekels en smakelijke sprinkhanen. Miljoenen mensen in de wereld vinden insecten heerlijk. Pascal gaat het ook proberen. Van insectenonderzoeker Catriona leert hij hoe gezond insecten zijn en hoe je er voedsel van kunt maken. Pascal bezoekt een Nederlandse sprinkhanenfarm en heus insectenrestaurant. Durft hij het menu aan? De Klokhuisober vindt het moeilijk om het nieuwe eten gezellig te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4732

Tirsa voelt zich weleens overprikkeld, maar wat is dat? En wat zijn prikkels eigenlijk? Ze doet een prikkeltest die is bedacht door Deanne, die autisme heeft, en haar hongerprikkel niet voelt. Tirsa bezoekt een klas die een gastles krijgt van Monique over prikkelverwerking. Ze komt erachter dat de wereld bij iedereen anders binnenkomt. Pas als je met elkaar praat kom je daarachter. De cowboys hebben teveel prikkels te verwerken en raken overprikkeld.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Bovenin Nederland lig

Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Een Kapper ouwehoert tegen een klant over het juttersbestaan op Vlieland.



Het klokhuis
Op het Klokhuis Kantoor toont Peggy haar kookkunsten. Eva gaat in een peperfabriek op zoek naar de h

Op het Klokhuis Kantoor toont Peggy haar kookkunsten. Eva gaat in een peperfabriek op zoek naar de herkomst van de pittige smaakmaker. Als je een snoepje op de grond laat vallen en je raapt hem binnen vijf seconden op, zitten er geen bacteriën op. Toch? Tirsa en Eva doen de test. Huh?! Wat wordt er precies met het woord 'kwaliteit' bedoeld?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Eventing is een soort een triatlon van de paardensport.

Eventing is een soort triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross country met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn: je moet allebei veel zelfvertrouwen hebben en elkaar ook helpen. Varkentje Rund laat de gevaren van extreme paardenspringsport zien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4682

Heel veel apparaten werken op elektriciteit. Elektriciteit is een soort energie en het komt uit je stopcontact. Het lijkt alsof die energie altijd voor je klaarligt als je dat nodig hebt. Maar zo werkt het niet. Pascal gaat op zoek naar de wereld achter het stopcontact. In de sketch heeft een middeleeuwse uitvinder een heel goed idee.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4740

Je kan ze van de buitenkant misschien niet zien maar je gebruikt ze elke dag: je spieren. We hebben meer dan 600 spieren in ons lichaam. We gebruiken spieren om een marathon te rennen, om de boodschappen te tillen of om te kunnen lachen. Maar wat zijn spieren? En hoe kunnen we ze trainen? Janouk en Nizar zoeken het uit. Debbie zegt dat ze last heeft van spierpijn, maar Lara vertrouwt het niet.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen.

Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt hoe water als wapen kan worden ingezet. Zelf houdt ze het ook niet droog. Ook Pien en Lobbert verdedigen hun kasteel met water.