

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Nieuwsuur - Alle afleveringen
Afgelopen jaren werden er grote windparken gebouwd op de Noordzee. Het kabinet wil dat er nog veel meer bij komen, maar er lijken nog maar weinig partijen geïnteresseerd om de windmolens te bouwen. * Hulp voor Myanmar komt op gang. Er is hulp onderweg uit India, China, Thailand, Maleisië, Singapore en Rusland. Ons camerateam is in het gebied. * Elon Musk en zijn DOGE trekken in de kring rond Donald Trump dan wel de aandacht, maar volgens kenners zijn zij slechts de stoottroepen van deze man: Russel Vought, architect achter veel conservatieve plannen en met een sleutelpositie in het Witte Huis.
Nu ook de VVD een wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren steunt voor een algeheel vuurwerkverbod, gaat de wet richting een Kamermeerderheid. De VVD stelt voorwaarden aan de steun. Wat vindt de vuurwerkbranche van het plan? Te gast is Leo Groeneveld, voorzitter van de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. * De relatie tussen de Verenigde Staten en Europa verandert fundamenteel. We spreken twee vooraanstaande politieke denkers: de beroemde Amerikaanse politicoloog en filosoof Francis Fukuyama en hoogleraar Luuk van Middelaar, oprichter van Brussels Instituut voor Geopolitiek.
Zuidoost-Azië is getroffen door een zware aardbeving. Myanmar heeft de noodtoestand afgekondigd voor zes regio's. Ook Bangkok is uitgeroepen tot rampgebied. * Levensgevaarlijke nep-oxycodonpillen in omloop. Te gast is Marcel Bouvy, hoogleraar Farmaceutische Patientenzorg. * De ministers Mona Keijzer (BBB) en Marjolein Faber (PVV) hebben een conflict over de huisvesting voor statushouders. We spreken politiekduider Arjan Noorlander. * Gisteren stak een man in Amsterdam vijf mensen neer. De verdachte werd tegen de grond gewerkt en vastgehouden door een voorbijganger. Een zogeheten burgerarrest. Wat zijn de regels voor zo'n arrest?
Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag speelde een grote rol bij de uithuisplaatsing van kinderen uit gedupeerde gezinnen. Dat concludeert de Commissie Toeslagen en Uithuisplaatsingen onder leiding van Mariëtte Hamer. Ze is te gast. * Gelderland zoekt oplossingen voor stikstofproblemen. Het idee is dat er zones komen rond stikstofgevoelige natuur op de Veluwe en bij Winterswijk. Gedeputeerde Ans Mol (BBB) licht de plannen toe. * 'Verdwenen video' Hawaija duikt alsnog op. Het ministerie van Defensie heeft alsnog videobeelden teruggevonden die de ochtend na het bombardement op Hawija in Irak werden gemaakt door een Nederlandse F-16.
Tijdschrift The Atlantic heeft de aanvalsplannen van de Amerikaanse regering op de Houthi's in Jemen alsnog gepubliceerd. We bespreken de ontwikkelingen met correspondent Sjoerd den Daas. * Morgen praat de Tweede Kamer over bescherming van diasporagemeenschappen in Nederland. De AIVD noemt het een gevaar voor de Nederlandse democratie en nationale veiligheid. De meest serieuze dreiging speelt volgens de dienst bij Iraniërs in Nederland. * Met wie omringt Donald Trump zich? Een portret van Russel Vought, directeur van het U.S. Office of Management and Budget. Dit agentschap heeft veel zeggenschap over uitgaves van het kabinet.
Agenten gaan geregeld bij demonstranten thuis langs. Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen de politie, waarin wordt geëist dat er een eind komt aan deze onaangekondigde huisbezoeken. * Hoe loopt het af met het gevangenisplan van Coenradie? Politiek verslaggever Arjan Noorlander met het laatste nieuws. * Groot veiligheidslek in VS: journalist in appgroep over militaire actie. De hoofdredacteur van The Atlantic zat drie dagen in een appgroep met hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen en kon alles meelezen. * Litouwse verzetsheld Vytautas Landsbergis waarschuwt voor Poetin. Europacorrespondent Saskia Dekkers sprak hem.
Premier Múte Egede van Groenland heeft kritiek op het aanstaande bezoek van een Amerikaanse delegatie. Te gast is Louise van Schaik, expert internationale betrekkingen van Instituut Clingendael. * In de EO-documentaire Ik was een kind, van documentairemaker Geertjan Lassche, gaat Anneloes van 't Licht met familie, hulpverleners en betrokkenen uit die tijd in gesprek over het misbruik in haar jeugd. * Meer jongeren slachtoffer van steek- en schietpartijen. De politie neemt elk jaar meer wapens van jongeren in beslag. Vooral steekwapens zijn bij jongeren populair. Zelfs jonge kinderen hebben een mes op zak om zichzelf te kunnen verdedigen.
Stemming Turkije. Burgemeester Imamoglu van Istanbul is door de landelijke autoriteiten van Turkije uit zijn functie gezet. Hij stond op het punt om aangewezen te worden als presidentskandidaat, maar werd deze week gearresteerd en zit vast op verdenking van een reeks aanklachten. We bespreken de ontwikkelingen met correspondent Mitra Nazar. * Trumps toponderhandelaar Witkoff. Morgen zijn alle ogen gericht op de Saoedische hoofdstad Riad, waar Rusland en de VS verder praten over een bestand in Oekraïne. Sleutelfiguur in de onderhandelingen is Steve Witkoff, het internationale breekijzer van president Trump. Wie is Steve Witkoff?
Reisadvies VS. Nu de autoriteiten de toegangseisen zeer streng toepassen kan een vakantie of werkbezoek zo maar leiden tot arrestatie, detentie of uitzetting. We bespreken de situatie met Amerika-correspondent Simone Tukker. * Arabische Amerikanen over hun stem op Trump. Amerika-correspondent Rudy Bouma ging naar Dearborn en sprak daar met Arabische Amerikanen over hun stem op Donald Trump. * Tekenaar Jo Spier was huistekenaar van de Telegraaf. In 1943 werd hij gedeporteerd naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar werkte hij mee aan een Duitse propagandafilm. Het Stedelijk Museum Zutphen reconstrueert nu het verhaal van Spier in het kamp.
Nederland wil groter leger. Defensie wil veel meer mensen werven dan tot nu toe werd gezegd. * Pacifisten verenigen zich. De laatste weken melden honderden nieuwe leden zich aan bij De Nieuwe Vredesbeweging. Die beweging wil een Tegentop organiseren: een groot actieweekend voor de grote NAVO-top in Den Haag. * Topwetenschappers naar Nederland halen. Het kabinet wil dat internationale topwetenschappers in het buitenland die zich in hun werk beperkt voelen naar Nederland komen. * Wie zijn de Trump-fluisteraars? Een portret van Stephen Miller, de belangrijkste adviseur van Trump.
EU-top over versterking van Europese veiligheid. We schakelen met EU-correspondent Kysia Hekster in Brussel. * Debat gevangenissen: 3 van de 4 coalitiepartijen zijn tegen het gevangenisplan van staatssecretaris Coenradie. * De burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu is opgepakt op verdenking van onder meer omkoping en fraude. Hij geldt als de belangrijkste politieke tegenstander van president Erdogan. We bespreken de ontwikkelingen met journalist en Turkijekenner Gulsah Ercetin. * Litouwse verzetsheld Vytautas Landsbergis spreekt zich op 92-jarige leeftijd nog altijd uit tegen Russische agressie. Europacorrespondent Saskia Dekkers sprak hem.
Middenpartijen zoeken elkaar op. Hoe denken de kiezers over die beweging naar het midden? Politiek verslaggever Arjan Noorlander duidt. * Europese defensie. De Europese Commissie wil centraal wapens en munitie gaan inkopen. Te gast: Steven Everts, directeur van het Europese Unie Instituut voor Strategische Studies en adviseur van de EU over defensie. * De chemiesector staat onder druk. Een fabriek van de Amerikaanse chemiereus LyondellBasell op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam wordt gesloten. De chemiesector waarschuwt al tijden dat het niet goed gaat. * Oscar succes voor de Braziliaanse film I'm Still Here.
Het Israëlische leger heeft opnieuw zware aanvallen uitgevoerd in de gehele Gazastrook. De Israëlische regering zegt dat de aanvallen een reactie zijn omdat Hamas weigert meer gijzelaars vrij te laten. De Amerikaanse regering steunt de acties van Israël. * Trump en Poeten bellen vandaag over het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren van dertig dagen in Oekraïne. Wat heeft Trump Rusland toe nu toe al toegezegd? * Nederland beter beschermen tegen spionage. De Eerste Kamer stemt morgen over een wetsvoorstel dat spioneren voor een ander land strafbaar maakt. We spreken erover met de minister van Justitie en Veiligheid David van Weel.
Radio Free Europe dreigt te sluiten. Nu de regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd de financiering van het internationale nieuwsmedium te stoppen.* Politie overtreedt Arbowet. De politie houdt zich niet aan wettelijke regels die verplichten agenten te beschermen. * Doorbraak in ontwikkeling quantuminternet. Nederland is wereldwijd één van de koplopers op het gebied van deze technologie. * Netflix-hitserie Adolescence. In vier afleveringen wordt het verhaal verteld van een 13-jarige jongen die wordt beschuldigd van moord. Opvallend detail: iedere aflevering wordt in slechts één take opgenomen.
Doden en gewonden in Noord-Gaza, hoe verder met het bestand? Hoe moet het verder met het bestand tussen Israël en Hamas dat op 19 januari inging. We schakelen met correspondent Nasrah Habiballah. * Veel zedenzaken blijven op de plank liggen. Politie, Openbaar Ministerie (OM) en de rechtspraak slagen er nog altijd niet in om de eigen afspraken over doorlooptijden in zedenzaken na te komen. We spreken drie zedenrechercheurs over hoe hun werk is veranderd. * Zo kijkt China naar de geopolitieke onrust. De Chinezen zijn voorbereid op Donald Trump en proberen te profiteren van de barsten in de westerse wereldorde.
Grote protesten in Belgrado Tienduizenden demonstranten protesteren tegen de in hun ogen corrupte regering van president Aleksandar Vucic. We spreken met mensen ter plekke. * De oplopende spanning in de wereld levert niet alleen gevaren, maar ook economische kansen op. Allerlei Nederlandse bedrijven zien de interesse van het ministerie van Defensie en andere militaire partijen in hun producten groeien. * Al 35 jaar zet Stichting Mainline zich in om gezondheidsschade onder zwaar verslaafde drugsgebruikers te beperken. Maar het voortbestaan is onzeker, nu het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de subsidie schrapt.
Rusland stelt strenge voorwaarden aan een bestand, zoals voorgsteld door de VS. Zijn Poetins bezwaren een poging om tijd te winnen? * Compromis coalitie over defensieplannen EU. Het laatste nieuws uit Den Haag door Arjan Noorlander. * Duitse Groenen, CDU en SPD akkoord over defensie. Ze willen hun plannen door de Bondsdag loodsen nog voordat het nieuwe parlement aantreedt. * Mark Carney wordt vandaag beëdigd als de nieuwe premier van Canada. Hij zal het land door de handelsoorlog met de Verenigde Staten moeten loodsen. De uitlatingen van Trump zorgen voor een ongekende eenheid in Canada.
Poetin zal waarschijnlijk vandaag reageren op het plan van de VS en Oekraïne voor een staakt-het vuren. Ondertussen bezoekt NAVO-chef Mark Rutte president Trump vandaag. En de coalitiepartijen houden vandaag een extra overleg over Oekraïne. Het laatste nieuws uit Moskou, Washington en Den Haag. Te gast is oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer. * Niet alleen militair is Europa afhankelijk van Amerika, ook digitaal: burgers en overheden gebruiken Amerikaanse software en slaan gegevens op Amerikaanse servers op. Deskundigen waarschuwen al langer dat daar grote risico's aan kleven. Europa moet dus op zoek naar eigen alternatieven.
Minister Ruben Brekelmans van Defensie staat voor een enorme uitdaging om het leger klaar te maken voor een toekomst waarin Europa minder kan leunen op Amerikaanse militaire steun. Te gast: minister Ruben Brekelmans. * De handelsoorlog is in volle hevigheid bezig. Sinds vanochtend zijn er heffingen op Europees staal en aluminium. De EU reageert daarop met tegenmaatregelen, net als Mexico, Canada en China. Econoom Mathijs Bouman duidt de ontwikkelingen. * Een nieuwe wet die uitbuiting van arbeidsmigranten moet tegengaan, gaat niet ver genoeg om misstanden te voorkomen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de wet.
Oekraïne stemt in met wapenstilstand, VS hervat steun. Dat zeggen Oekraïne en de VS in een gezamenlijke verklaring na gesprekken in Saudi-Arabië. Ook in Parijs werd topoverleg gepleegd. Europese legerchefs kwamen bijeen over een troepenmacht die na een bestand veiligheidsgaranties moet bieden in Oekraïne. Oud-minister van Defensie Kajsa Ollongren over de ontwikkelingen. * Berging kerosinetanker Noordzee. Na de botsing tussen een vrachtschip en een kerosinetanker beginnen de voorbereidingen voor de berging van de schepen. Het Nederlandse bergingsbedrijf Boskalis is gevraagd de tanker te bergen. Boskalis-directeur Peter Berdowski licht toe.
Opnieuw extreem geweld in Syrië. We spreken enkele Syriërs in Nederland die familie hebben in het land. * 5 voor 12 voor Europa. Zelden waren de geopolitieke tijden in het Westen zo onzeker als nu. We proberen orde in de chaos te scheppen met twee vooraanstaande geopolitieke analisten: Judy Dempsey, een Ierse onderzoeker internationale betrekkingen bij het Carnegie Instituut in Brussel, en de Brit Timothy Garton Ash, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Oxford. * Nederland krijgt geen lobbyregister. Critici vinden het een gemiste kans om de overheid transparanter te maken. * Kanshebbers Libris Literatuur Prijs bekend.
Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de veranderende wereldorde en de houding van Trump. Wat doet Nederland achter de schermen om de Amerikaanse president op andere gedachten te brengen? En hoe verhouden we ons wat de NSC'er betreft tot die nieuwe wereldorde? * Toen dictator Assad in december werd verdreven, was de vreugde groot bij veel Syriërs. Maar drie maanden later is van de vreugde en relatieve rust in het land weinig over: bij een geweldsuitbarsting zijn in enkele dagen tijd naar verluidt meer dan duizend doden gevallen. Er wordt gevreesd voor een nieuw hoofdstuk in de veertien jaar durende burgeroorlog.
Internationale reacties op nieuwe Russische aanvallen. Rusland heeft Oekraïne vannacht opnieuw bestookt met drones en rakketten. Ondertussen toont de Amerikaanse president Trump begrip voor het feit dat Rusland bommen blijft afvuren. We spreken hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga en Amerika-correspondent Rudy Bouma. * Trumps decreten. De Amerikaanse president Donald Trump blijft maar decreten ondertekenen. Zelf vindt Trump dat hij gewoon zijn werk doet, maar critici vrezen voor afbraak van de rechtsstaat. * Corona in Boxtels verpleeghuis. We gaan terug naar het verpleeghuis dat destijds gebukt ging onder het virus.
Asielwetten verdelen de coalitie. De ministerraad buigt zich over de asielwetten van PVV-minister Marjolein Faber die eerder konden rekenen op een zeer kritisch advies van de Raad van State. Het laatste nieuws uit Den Haag door Nynke de Zoeten. * Kan Europa schuilen onder Franse kernwapenparaplu? Een reportage uit Cherbourg in serie: De Nieuwe Tijd. * Jongeren VVD, NSC en BBB over de coalitie. De voorzitters van de jongerentakken van coalitiepartijen VVD, NSC en BBB komen op verzoek van Nieuwsuur samen. Hoe kijken zij naar de coalitie waar hun moederpartijen aan meedoen? En hoe beleven zij deze periode van grote geopolitieke onrust?
EU-top over honderden miljarden voor defensie. Wat kun je met al die miljarden en welke investeringen hebben prioriteit? In Brussel is EU- en NAVO-correspondent Kysia Hekster met het laatste nieuws. Te gast is Ron Nulkes, voorzitter van de NATO Industrial Advisory Group. * De forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder ligt onder een vergrootglas. Inwoners van het dorp willen dat Fivoor verhuist, maar vooralsnog staan andere gemeenten niet te springen. Nieuwsuur keek mee in de kliniek en sprak met medewerkers en patiënten. De directeur van Fivoor, Erik Masthoff, zit in de studio.
De Tweede Kamer debatteert vanavond over de oorlog in Oekraïne. Politiek verslaggever Arjan Noorlander doet verslag. * Emmanuel Macron spreekt vanavond de Fransen toe. Frankrijk-deskundige Niek Pas duidt de speech en de opstelling van de Franse regering. * Defensie zoekt meer reservisten. Verslaggever Jan Eikelboom was op de Huishoudbeurs, waar Defensie mensen werft om parttime militair te worden. * Gisterochtend gingen in de VS de invoerheffingen op spullen uit Canada en Mexico in. Wat betekent dit voor de wereldeconomie en wat zijn de effecten voor Europa? Econoom Mathijs Bouman licht toe.
De VS hebben alle militaire hulp aan Oekraïne opgeschort. Wat betekent het stoppen van deze steun? We spreken Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie. VS-correspondent Sjoerd den Daas over hoe er in de VS op de aankondiging is gereageerd. En een vooruitblik op de toespraak van Trump vannacht in het Congres. * Een top van Arabische landen in Caïro heeft een Egyptisch conceptplan voor de wederopbouw van Gaza aangenomen. Hoe gaat dat eruit zien en hoe moet Gaza straks worden bestuurd? We bespreken het met Midden-Oostendeskundige Erwin van Veen van Instituut Clingendael. Nieuwsuur bezocht Jabâliyah, in het noorden van Gaza.
Het Europese vredesplan voor Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben in Londen een aanzet gegeven tot een Europees plan voor vrede in Oekraïne. Hoe kijkt Rusland naar de plannen van Europese leiders? We bespreken het met de Russische ex-diplomaat Boris Bondarev en journalist en uitgever van de Moscow Times Derk Sauer. Politiek-duider Arjan Noorlander heeft het laatste nieuws uit Den Haag. Te gast is Hans Huigen van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). * Vijf jaar na corona. Tijdens het dieptepunt van de pandemie maakte Nieuwsuur opnamen in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel. Hoe is het daar nu?
De relatie tussen de VS en Oekraïne lijkt veel schade te hebben opgelopen na de hooglopende ruzie tussen Trump en Zelensky in het Witte Huis. Europese leiders zijn vanmiddag bij elkaar in Londen voor een top onder hoogspanning. We schakelen met EU-correspondent Kysia Hekster in Londen en te gast is Europakenner Rem Korteweg, verbonden aan Instituut Clingendael. * Berichtendienst Signal groeit onstuimig nu veel gebruikers een alternatief zoeken voor de apps van techgiganten. Signal belooft volledige bescherming van gegevens. Maar kan het die intenties waar blijven maken? We spreken de topvrouw en oprichtster van Signal: Meredith Whittaker.
Ongekend en een schok wereldwijd: de uit de hand gelopen ontmoeting van presidenten Trump en Zelensky in het Witte Huis. Zelensky verliet het Witte Huis zonder een grondstoffenakkoord. De lachende derde lijkt Rusland. In de (niet-vrije) media daar klinkt jubelstemming door. In Oekraïne groeit het gevoel dat Amerika niet langer bondgenoot is, maar nu aan de kant van Rusland staat. Oekraïne krijgt ondertussen steun van Europese leiders en kopstukken. Morgen komen Europese leiders bijeen in Londen, over de veiligheidssituatie in Europa. We bespreken alle ontwikkelingen onder anderen met Frans Timmermans, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA.
Trump wil toegang tot de grondstoffen en mineralen in de Oekraïense bodem. Veiligheidsgaranties tegen Rusland lijkt hij niet te willen bieden. Kan Europa opdraaien voor de verdediging van Oekraïne? Oost-Europadeskundige Bob Deen is te gast. * 5 jaar na corona. We gaan terug naar een verpleeghuis in Boxtel, dat we ook bezochten tijdens het dieptepunt van de pandemie. * Offensief op de Westoever, dat Israël een maand geleden begon. Volgens de VN is het gebied veranderd in een 'slagveld'. We spreken met correspondent Nasrah Habiballah en gaan langs bij een Palestijnse boer die steeds verder ingesloten raakt door Israëlische nederzettingen.
Vijf jaar na corona. Diederik Gommers, hoofd van de IC-afdeling van het Erasmus MC en OMT-lid en Armand Girbes, hoofd IC in het Amsterdam UMC blikken terug op de coronajaren. * Doorbraak in Turkije. PKK-leider Abdullah Öcalan heeft vanuit gevangenschap een oproep gedaan aan Koerdische militante strijders om de wapens neer te leggen. Wat verklaart de koerwijziging van Öcalan? * Amazon-topman Jeff Bezos wil dat de opiniepagina van The Washington Post, waarvan hij eigenaar is, alleen nog opinies publiceert die persoonlijke vrijheden en de vrije markt ondersteunen. Staat de onafhankelijkheid van Amerikaanse media onder druk?
Het Centraal Planbureau (CPB) komt met nieuwe cijfers over de Nederlandse economie: de lonen stijgen, de inflatie blijft hoog en het begrotingstekort van de overheid loopt iets minder op dan verwacht. Te gast: CPB-directeur Pieter Hasekamp, die de cijfers toelicht. * De VS en Oekraïne hebben een overeenkomst bereikt over de grondstoffen in de Oekraïense grond. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp is terug uit Oekraïne en schuift aan. * Donatieacties via online platforms zijn populair. De donaties belanden niet 100 procent bij de goede doelen. Vanaf dit jaar is er toezicht op de sector, maar de grootste platforms blijven buiten schot.
De zware industrie in Nederland kampt met de nodige problemen. Bedrijven die veel olie en gas verbruiken, moeten over op hernieuwbare energie. Hoe kijken de grote industriële bedrijven naar de toekomst in Nederland? Te gast zijn Hans Grünfeld, directeur van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water en econoom Mathijs Bouman. * De ene na de andere Europese leider reist af naar Washington. Ze lopen de deur van het Witte Huis plat. De houding van de nieuwe Amerikaanse regering baart Europa veel zorgen. Nederlands-Amerikaanse historicus en Amerika-kenner van de Universiteit Utrecht, James Kennedy, is te gast.
Overleg over toekomst Oekraïne. Dit moet de week worden van het Europese tegenoffensief, met als doel: blijvende steun aan Oekraïne en een Europese plek aan tafel bij eventuele vredesbesprekingen. * Naar Nederland gevluchte Oekraïners. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn ruim 120.000 Oekraïners naar Nederland gevlucht. We portretteren enkelen van hen en ontdekten dat ze inmiddels meer toekomst zien in Nederland dan in Oekraïne. * 'Nederland belangrijkste leverancier spotgoedkope drug kush'. Dat staat in een rapport van denktank Clingendael en Global Initiative. We bespreken het rapport met Clingendael-onderzoeker Kars de Bruijne.
Alles over de verkiezingen in Duitsland. De uitzending staat geheel in het teken van de verkiezingen in Duitsland. We brengen het laatste nieuws, uitslagen en analyses. De grote vragen zijn: wint het CDU/CSU van oppositieleider Friedrich Merz zoals de laatste peilingen voorspelden? Hoe groot wordt de radicaal-rechtse AfD? En wat betekent de uitslag van de verkiezingen voor de Duitse buitenlandpolitiek en de rol van het land in het 'nieuwe' Europa? We bespreken de ontwikkelingen met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut, Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer en verslaggevers Dieuwke van Ooij en Charlotte Waaijers.
Duitsers gaan morgen naar de stembus. Volgens de peilingen wordt het christendemocratische CDU morgen de grootste partij van Duitsland. De sociaal-democratische SPD staat op fors verlies. We blikken met correspondent Charlotte Waaijers vooruit naar de verkiezingsdag. * De strijd om de mineralen van Oekraïne. De Amerikaanse regering heeft Oekraïne gedreigd de toegang tot het Starlink-satellietsysteem te ontzeggen als de regering in Kyiv geen deal sluit met de VS over de mineralen die Oekraïne rijk is, melden bronnen aan Reuters. * Litouwen bereidt zich voor op oorlog. Saskia Dekkers was in Litouwen en sprak over de dreiging vanuit Rusland.
Ministers willen islamitische predikers weren. Minister van Weel van Justitie en minister Faber van Asiel gaan proberen drie islamitische predikers uit Nederland te weren. We bespreken het met Jan Brouwer, emeritus hoogleraar algemene rechtswetenschap. * De economie van Syrië. Nu het Assad-regime is gevallen, is de grote vraag hoe het land weer kan opkrabbelen. Te gast is Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies aan de Erasmus Universiteit. * Het mysterie Lam Gods. Het altaarstuk uit 1432 is niet meer compleet sinds in 1934 bij een kunstroof twee panelen uit de kathedraal in Gent werden gestolen. Maar nu zijn er nieuwe ontwikkelingen.
Alle Nederlandse ontwikkelingshulp moet voortaan rechtstreeks in het belang zijn van Nederland. Dat is de boodschap van PVV-minister Reinette Klever. * Israël treurt. Hamas heeft de lichamen van vier gijzelaars overhandigd aan het Rode Kruis. Het gaat waarschijnlijk om de drie lichamen van de familie Bibas en van de 83-jarige Oded Lifshitz. * Onderzoeksinstituut RIVM neemt afstand van de bewering van landbouwminister Femke Wiersma dat haar voorstel om stikstofregels te versoepelen wetenschappelijk is onderbouwd. * Winkels slaan de handen ineen tegen winkeldiefstal, veelal zonder tussenkomst van de politie. Wat houdt de aanpak in?
Volgens Zelensky leeft Trump in een Russische desinformatiebubbel. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp peilt in Oekraïne de meningen over de uitspraken van Trump. * Nieuwsuur nam de afgelopen weken de PVV onder de loep. Een groot aantal PVV'ers schetst op anonieme basis een beeld van de dagelijkse gang van zaken binnen de PVV-fractie in de Tweede Kamer. * De rechtspopulistische AfD stevent in Duitsland af op een historische overwinning. Dat is vooral te danken aan de inwoners van de Oost-Duitse deelstaten die de AfD als belangrijkste partij zien, en de West-Duitse steden waar veel migranten wonen en de armoede extreem hoog is.
VS en Rusland praten over toekomst Oekraïne. Te gast is Renée Jones-Bos, ze was onder meer ambassadeur in de Verenigde Staten en in Rusland. * Debat: Nederlandse militairen naar Oekraïne? Premier Dick Schoof lijkt welwillend, PVV-leider Geert Wilders is fel tegen. * Oekraïne kampt na drie jaar oorlog met een groot gebrek aan militairen. Uit onderzoek blijkt dat veel jongens onder de 18 van plan zijn hun land te verlaten. * Democraat Tim Walz over Trump. Verliezend vice-presidentskandidaat van de Democraten Tim Walz is in Nederland. Hoe kijkt hij naar alle geopolitieke ontwikkelingen?
Europees spoedberaad om vredesplan Oekraïne. Europese leiders komen in Parijs bijeen voor spoedoverleg, nu ze buitenspel zijn gezet door de Amerikanen. We bespreken het met directeur van onderzoeksinstituut Clingendael Monika Sie en met hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga. Vanuit Parijs praat correspondent Kysia Hekster ons bij over de laatste stand van zaken en we spreken na afloop van het spoedberaad met minister-president Dick Schoof. * De Kremer-collectie. Het Nederlandse echtpaar Kremer bouwt al dertig jaar aan hun privéverzameling 17e-eeuwse meesterwerken. Een deel is nu te zien in Museum Alkmaar.
Sinds afgelopen zomer patrouilleert de Nederlands marine op de Noordzee. Gisteren stuitte het Nederlandse marineschip Johan de Witt op zes verdachte schepen met een mogelijk Russische link. Nieuwsuur was aan boord. * Afgelopen dagen gaat het over niets anders dan de verdeeldheid tussen de VS en Europese landen. Morgen is er een informeel spoedoverleg tussen Europese regeringsleiders in Parijs. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Kyiv, Oekraine. Hoe kijken ze daar naar alle ontwikkelingen? * In de loop van dit jaar moeten alle psychiatrische instellingen rookvrij zijn. Hoe pak je dat aan? Want vijftig procent van de GGZ-cliënten rookt.
De VS schudden de wereldorde deze week in de war met verregaande Amerikaanse concessies: Oekraïne wordt géén lid van de NAVO en Poetin hoeft niet alle bezette Oekraïense gebieden terug te geven. Hoe gaat een geschokt Europa vanaf nu om met de 'new sherif in town' zoals Vance zijn president noemt. * Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, lopen meer kans op een longontsteking. Dat is voor de derde keer aangetoond door het RIVM. Toch leidt dat niet direct tot nieuwe maatregelen van de overheid. Ondertussen zijn er grote zorgen bij omwonenden van geitenhouderijen. Zoals in Culemborg, waar bedrijven vooralsnog mogen uitbreiden.
In München komen wereldleiders samen op een jaarlijkse conferentie over internationale veiligheid. De verwachting is dat het vooral gaat over de Oekraïne-oorlog, nu het steeds waarschijnlijker wordt dat Rusland en Amerika gaan onderhandelen over een wapenstilstand. Wat hebben Oekraïne en Europa erover te zeggen? En hoe ziet de toekomst van de NAVO eruit? Aanwezig zijn o.a. NAVO-topman Mark Rutte, de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en premier Dick Schoof. Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal brengt het laatste nieuws. In de studio zit oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer.
Rol van Europa bij de vredesonderhandelingen over Oekraïne. Landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben al benadrukt dat ze deel willen uitmaken van die onderhandelingen. Welke rol ligt er nog voor Europa? * Kabinet en oppositie praten vandaag over alternatieven voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Die bezuiniging ging eerder van tafel onder druk van de oppositie. Is er nog samenwerking mogelijk tussen kabinet en oppositie? * Miljardair Elon Musk geeft leiding aan het nieuwe Amerikaanse Department Of Government Efficiency (DOGE). DOGE zou ook toegang hebben tot het betalingssysteem van het ministerie van Financiën.
Vandaag komen de ministers van Defensie van NAVO-landen bij elkaar in Brussel. Het is voor de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth zijn eerste NAVO-vergadering. Op de agenda staat ook de oorlog in Oekraïne. Gert-Jan Dennekamp is in Oekraïne en Kysia Hekster doet verslag vanuit Brussel. * De rechtbank in Utrecht doet vandaag uitspraak tegen twee 'autonomen' die agenten bedreigden. Te gast: rechtsfilosoof Itai Siegel. * Staatssecretaris Coenradie (PVV) van Justitie en Veiligheid wil de problemen in de gevangenissen aanpakken door gevangenen vervroegd vrij te laten. Wat vindt het gevangenispersoneel er van?
Hamas heeft de vrijlating van de gijzelaars opgeschort omdat Israël herhaaldelijk de voorwaarden voor het staakt-het-vuren zou hebben geschonden. Israël beschuldigt Hamas van het schenden van het bestand door de vrijlating uit te stellen. Vandaag komt het Israëlisch veiligheidskabinet bijeen. * Ontwikkeling Nederlandse techsector hapert. Een gesprek met Prins Constantijn van Oranje, ambassadeur van de techsector en Job van der Voort, oprichter van het bedrijf Remote.com. * Weer minder internationale studenten. Veel buitenlandse studenten kwamen voorheen naar Maastricht maar dat zijn er dit jaar ruim vierhonderd minder. Hoe reageren ze daar?
Raad van State kritisch over asielwetten Faber. Wat betekent de uitspraak van de Raad van State voor de plannen van Faber? We bespreken het met hoogleraar staatsrecht Wim Voermans en peilen de reacties in politiek Den Haag. * Keert het alcoholslot terug? Het alcoholslot bestond al in Nederland, maar werd in 2016 afgeschaft. We spreken met Marcel Heijnens van Alcohol Security. Ook komt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) met de laatste cijfers over de verkeersveiligheid in Nederland. * De populariteit van Eefje de Visser. Wie is deze zangeres en wat bepaalt haar succes?
Scholz en Merz in debat. Bondskanselier Olaf Scholz van de sociaaldemocratische SPD gaat op tv in debat met Friedrich Merz van de christendemocratische CDU. Correspondent Chiem Balduk doet verslag en in de studio is Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut te gast. * AI bestormt de werkvloer. KLM, Albert Heijn en de politie. maken al volop gebruik van AI. Hoe helpt AI de werknemer op de vloer? Kost het mensen ook hun baan? * Ster-choreograaf debuteert bij De Nationale Opera. Sidi Larbi Cherkaoui maakte zijn Nederlandse debuut als operaregisseur van Mozarts Idomeneo bij De Nationale Opera. Nieuwsuur ging langs bij de repetitie.
Gestage toename eerwraak. Ryan Al Najjar is vorig jaar levend in het water terechtgekomen en verdronken. Justitie gaat ervan uit dat Ryan slachtoffer is geworden van eerwraak. In de studio: Janine Janssen, van het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld van de politie. * Russische beïnvloeding bij verkiezingen in Europa. In Roemenië ging de inmenging zo ver dat het constitutioneel hof in Boekarest besloot dat de verkiezingen volledig opnieuw moeten. * Zorgen over toekomst PvdA. Bezorgde PvdA-ers zien weinig in een fusie of de oprichting van een nieuwe linkse partij en hebben zich verenigd in Rood Vooruit.
Sancties tegen Strafhof. Donald Trump stelt sancties in tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. We spreken met Nynke de Zoeten in Den Haag, Amerika-correspondent Sjoerd den Daas en te gast is Marieke de Hoon, universitair hoofddocent internationaal strafrecht. * Klimaatbestendig bouwen. Hoe verstandig is het om in tijden van klimaatverandering te bouwen in laaggelegen gebieden? Bouwbedrijven vrezen hogere kosten en willen dat het kabinet ingrijpt. * The Brutalist. De film van Brady Corbet is genomineerd voor tien Oscars. We spreken cameraman Lol Crawley, die genomineerd is voor één van de tien Oscars (voor cinematografie).
Een oud-werknemer van chipmachinefabrikant ASML en chipmaker NXP, die vastzit op verdenking van het stelen van bedrijfsgeheimen, stond in contact met de Russische inlichtingendienst SVR. Dat staat in een ambtsbericht van de AIVD aan het OM. Verslaggever Mark Schrader volgt de zaak en doet verslag. * Sinds kinderen in groep 8 de doorstroomtoets maken, krijgen velen een te hoog advies voor vervolgonderwijs. Vorig jaar werden er minder schooladviezen voor praktijkonderwijs gegeven. Te gast is voorzitter van MKB-Nederland: Jacco Vonhof. * The Brutalist van regisseur Brady Corbet is genomineerd voor tien Oscars. We spreken cameraman Lol Crawley.
De Amerikaanse president Trump wil dat de Palestijnen in de Gazastrook weggaan en er niet meer terugkomen. Ook wil hij dat de VS eigenaar wordt van de Gazastrook. Te gast: voormalig VN-gezant in het Midden-Oosten Robert Serry. * Sywert van Lienden en zijn zakenpartners moeten 20,7 miljoen euro terugbetalen aan de Stichting Hulptroepen Alliantie heeft de rechtbank besloten in de mondkapjeszaak. Te gast: Follow the Money-journalist Jan-Hein Strop. * Twee amateurclubs uit de tweede divisie spelen in de kwartfinale van de KNVB-beker. Wat is de reden van het succes?
Het is crisis bij BBB in Overijssel en ook binnen de BBB-fractie in Den Haag is er onrust. Gisteren kondigde BBB-Kamerlid Lilian Helder plotsklaps haar vertrek aan. Het laatste nieuws uit Den Haag van Arjan Noorlander. * De gemeente Almere is 'ernstig nalatig' geweest tegenover de moslimgemeenschap door moskeeën in het geheim te laten infiltreren. Dat schrijft de Ombudsman Metropool Amsterdam in een rapport. * De verwachting is dat AI op de werkvloer voor grote veranderingen gaat zorgen. Maar hoe? We vragen het een aantal van de grootste werkgevers van Nederland. Hoe zetten zij AI in? Te gast is Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt.
Nieuw Belgisch kabinet aan de slag. Vanaf vandaag mag de Vlaams-nationalist Bart De Wever, oud-burgemeester van Brussel, zich premier noemen. Filmmaker Paul Jambers volgde De Wever tien jaar lang en maakte een film over hem. * Wie is Merz, de leider van de Duitse CDU/CSU? Friedrich Merz, leider van de christendemocratische partij CDU/CSU, heeft een voor de Duitsers opmerkelijke manier van politiek bedrijven. Nieuwsuur ging naar Brilon in Sauerland, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. * Meer meldingen van pesten en geweld op scholen. De Inspectie van het Onderwijs maakt zich vooral zorgen over de ernst van die meldingen.
De importtarieven die Trump gaat invoeren, zorgen wereldwijd voor een schokgolf onder regeringen en bedrijven. Wat betekent dat voor de relatie met de VS? Leidt het tot een wereldwijde handelsoorlog? We spreken econoom Mathijs Bouman. * Prins Harry schikte onlangs in de grote rechtszaak tegen de krantengroep van mediamagnaat Rupert Murdoch. News Group Newspapers geeft toe dat de prins jarenlang slachtoffer was van illegale praktijken door roddelbladen als The Sun en News of the World. Correspondent Fleur Launspach over de macht van de tabloids anno 2025. * De mode-industrie staat op plaats twee van de meest vervuilende industrie op aarde.
Donald Trump komt met forse importheffingen voor Canada en Mexico. Dat zal waarschijnlijk leiden tot hogere prijzen voor Amerikaanse consumenten. Het kan ook de start zijn van een wereldwijde handelsoorlog. En komt ook de EU aan de beurt? We bespreken het met ABN-econoom Rogier Quaedvlieg en onze Amerika-correspondent Sjoerd den Daas. * Na de inval in Oekraïne verklaarde Rusland ook het vrije woord de oorlog. Wie zich niet schikt naar de mores van het Kremlin, wordt vervolgd. En dus vluchtte de maatschappij-kritische artiest Noize MC met zijn vrouw en twee kinderen halsoverkop naar Litouwen. We spreken de Russische zanger in Tilburg.
Gesjoemel met diploma's. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwde voor de ernstige gevolgen van die fraude voor cliënten en patiënten. Hun veiligheid kan gevaar lopen als ze worden geholpen door mensen die op onterechte wijze aan hun zorgdiploma zijn gekomen. * Grote zorgen over de situatie in Congo. We spreken we met de Nederlandse Vivian van de Perre. Zij werkt voor de VN-vredesmissie Monusco in het oosten van het land. * De Friese kunstenaar Jan Mankes werd maar 30 jaar oud maar schilderde in die periode toch zo'n 200 schilderijen. Nieuwsuur volgt het voetspoor van deze Friese kunstenaar, die meer dan honderd jaar geleden leefde.
De jeugdhulpinstanties die verantwoordelijk waren voor het pleegmeisje uit Vlaardingen zijn ernstig tekortgeschoten, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV). Te gast is onderzoeker en hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning. * De plannen die de jeugdzorg beter moeten maken, schieten tekort. Dat oordeelt de commissie-Van Ark, die heeft gekeken naar de afgelopen twee jaar. * Trump heeft Kash Patel voorgedragen als nieuwe baas van de FBI. Patel één van de meest controversiële personeelskeuzes van Trump. Zal hij de FBI gaan gebruiken om Trumps politieke vijanden aan te pakken?
De Poolse premier Donald Tusk, de nieuwe voorzitter van de Europese Unie, hamert op veiligheid. Hij vindt dat Europa voorbereid moet zijn op een aanval van buitenaf. Polen is begonnen met de bouw van een 'oostelijk schild'. Europa-correspondent Saskia Dekkers trok naar die grens. * Niet meer gedogen, maar hasj en wiet legaal produceren. Na jaren vertraging moet het experiment in april van start gaan. Te gast: Paul Depla, de burgemeester van Breda. * Wie ontevreden is over een behandeling bij een arts kan een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege. De angst bij artsen voor het Medisch Tuchtcollege is groot en beïnvloedt zelfs hun werk.
AI-concurrentie uit China. In een maand tijd brengt het Chinese bedrijf twee AI-chatbots uit die zich kunnen meten met het werk van de Amerikaanse concurrent OpenAI, terwijl de ontwikkelkosten veel lager zijn. Te gast is Marieke Blom, hoofdeconoom van ING. * Den Haag staat voor logistieke monsterklus. Op 24 en 25 juni is Nederland voor het eerst gastland voor de NAVO-top. De bijeenkomst vindt plaats in het World Forum in Den Haag. Het is een enorme, en prijzige, logistieke opgave. We nemen een kijkje bij de voorbereidingen in Den Haag en spreken onze politiek duider Arjan Noorlander.
Nederland nam bewust risico bij bombardement Hawija. We spreken met hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. Hij bracht eerder in kaart hoe vaak ministers de Tweede Kamer onjuist of onvolledig informeren. Ook bespreken we het rapport met politiek verslaggever Nynke de Zoeten. * Afvallen met injecties. Steeds meer mensen met overgewicht grijpen naar injecties om af te vallen. We bespreken het met Jaap Seidell, hij is emeritus hoogleraar voeding en gezondheid.* Documentaire trekt fotograaf iconische Vietnamfoto in twijfel. Volgens documentaire The Stringer is niet AP-fotograaf Nick Ut de maker, maar freelancer: Nguyen Thanh Nghe.
Gaza-bestand onder druk. Tienduizenden Palestijnen proberen vandaag terug te keren naar het noorden van de Gazastrook, maar Israël weigert ze terug te laten keren vanwege een geschil over de vrijlating van een Israëlische gijzelaar. We bespreken de ontwikkelingen in het Midden-Oosten met correspondent Nasrah Habiballah. * Holocaust herdacht in Amsterdam. Jacques Grishaver sprak voor het laatst als voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. We maakten een portret van de 82-jarige Amsterdammer die in de Tweede Wereldoorlog als baby was ondergedoken. * Steeds meer ruimteafval. Ruimtevaartexperts zijn op zoek naar oplossingen.
Kunstroof in Drents Museum. Bij een inbraak in het Drents Museum in Assen zijn archeologische topstukken buitgemaakt die eigendom zijn van het Nationaal Historisch Museum in Boekarest. NRC-journalist Hendrik Spiering vertelt erover. * 'Bolle Jos' in Sierra Leone. Jos L., éen van de meest gezochte criminelen van Nederland verblijft in het West-Afrikaanse Sierra Leone. Het OM wil dat hij wordt uitgeleverd aan Nederland, maar hoe groot is de kans dat dat lukt? * Migratie ook in Duitsland hét verkiezingsthema. In de hoop het rechts-populistische AfD wind uit de zeilen te nemen, wil nu ook het CDU veel strenger asielbeleid voeren.
Honderd bruggen en viaducten versleten. Een constructiefout bij bruggen en viaducten kan in de toekomst grote verkeershinder veroorzaken. Hoe groot is het probleem en wat zijn de gevolgen? We spreken met Chief Operational Officer Louis Schouwstra van Rijkswaterstaat.* Trumps plannen voor Oekraïne. Donald Trump wil Rusland met tariefverhogingen en meer sancties dwingen tot een deal die de oorlog in Oekraïne kan beëindigen. Te gast is defensiedeskundige van Instituut Clingendael Bob Deen. * Oekraïense mannen vluchten voor dienstplicht. Op de vlucht voor dienstplicht, wagen ze hun leven in een helse tocht door de bergen. Een reportage.
De commissie die advies geeft over de Hersteloperatie Toeslagen constateert dat het huidige proces om gedupeerde toeslagenouders te helpen amper voldoet en komt met twee duidelijke routes die ouders kunnen helpen. Te gast is commissievoorzitter Chris van Dam. * Grote Israëlische inval in Jenin op de Westoever. Wie is wie in het gebid en wat is er aan de hand? Te gast is de Palestijns-Nederlandse journalist en politicoloog Radi Suudi. * Blikjes en flesjes op straat of in de natuur: het statiegeldsysteem moest daar een einde aan maken. Maar er drankverpakkingen die niet voldoen aan de statiegeldplicht en niet ingeleverd kunnen worden.
De Staat moet meer maatregelen nemen om de neerslag van stikstof op de natuur te beperken, heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in de stikstofzaak die Greenpeace had aangespannen tegen de Staat. Andy Palmen, directeur van Greenpeace, schuift aan. * In één van de decreten die Trump ondertekende op zijn eerste dag als president verleende hij gratie aan ruim 1500 Amerikanen die zijn vervolgd voor hun rol bij de Capitoolbestorming. Een van hen is Stewart Rhodes. We spraken eerder met zijn zoon. * Sinds kort wordt in Nederland bij jongeren vanaf 13 jaar de maagverkleining uitgevoerd in het kader van een wetenschappelijke studie.
Al voor de inauguratie kondigde de nieuwe regering aan invallen te zullen doen in Chicago om illegale immigranten op te pakken. Deze operatie genaamd Operation Safeguard zou vandaag beginnen. * In Straatsburg debatteert het Europees Parlement over de aanpak van de grote techbedrijven. We spreken Eurocommissaris voor Technologische Soevereiniteit Henna Maria Virkkunen. * Binnen het kabinet leven grote zorgen over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State, die oordeelde dat bedrijven die minder stikstof uitstoten dan hun vergunning toestaat, de overgebleven ruimte niet mogen gebruiken voor andere activiteiten die stikstof uitstoten.
Wat te verwachten van Trump 2.0? Donald Trump wordt vandaag geïnaugureerd als 47e president van de Verenigde Staten. Hij heeft beloofd voortvarend aan de slag te gaan en gelijk een groot aantal decreten te ondertekenen. Dat is niet ongebruikelijk voor nieuwe presidenten maar verwacht wordt dat Trumps bevelen een schokgolf teweeg zullen brengen. We bespreken al het nieuws rond de inauguratie met Amerika-kenner Koen Petersen en correspondent Marieke de Vries. Met de beroemde Schotse historicus Niall Ferguson kijken we vooruit naar het tweede Trump-tijdperk. Ferguson was niet altijd overtuigd van Trump, maar is inmiddels verkocht.
Het bestand tussen Israël en Hamas is vandaag met enkele uren vertraging ingegaan. We bespreken de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten met arabist Leo Kwarten en correspondent Nasrah Habiballah. * Veel mensen zijn blij met het bestand tussen Israël en Hamas, maar er zijn ook scepsis. Bijvoorbeeld in de Israëlische stad Sderot, dat vlakbij de grens met Gaza ligt. Op 7 oktober 2023 richtte Hamas daar een bloedbad aan, wat de directe aanleiding was voor de Israëlische aanvallen op Gaza. Hoe kijken de inwoners van Sderot naar het staakt-het-vuren?
Wat zijn de verwachtingen van inwoners van de Westelijke Jordaanoever op het bestand tussen Israël en Hamas? We spreken verslaggever Jan Eikelboom. * Vanuit Kenia klinkt kritiek op het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in maart gaan brengen. Het koningspaar gaat in op een uitnodiging van president William Ruto. Critici in Kenia vinden dat het door dit bezoek lijkt of de koninklijke familie het regime van Ruto steunt. * Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal sprak in aanloop naar de inauguratie van Trump met mensen die de Amerikaanse politiek van dichtbij volgen. We zoomen in op de rol van de journalistiek.
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft ingestemd met een staakt-het-vuren met Hamas. Eerder werd een stemming uitgesteld, mogelijk vanwege onenigheid binnen de Israëlische regering. * Jaar na het verspreiden bangalijst met namen, foto's, adressen en telefoonnummers van 28 leden van de Utrechtse vrouwenstudentenvereniging UVSV. De universiteit nam maatregelen tegen mannenvereniging USC, maar minder dan een jaar later worden die maatregelen weer afgebouwd. * In aanloop naar de inauguratie van Trump spreken we mensen die de Amerikaanse politiek van dichtbij volgen. We trappen af met Rich Lowry, hoofdredacteur van tijdschrift National Review.
Gaat de deal met Hamas door? Een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël moet vanaf zondag ingaan. Maar een vergadering van het Israëlische veiligheidskabinet over het gisteren bereikte akkoord is tot nader order uitgesteld. We schalen met correspondent Nasrah Habiballah en spreken onder anderen met VN-coördinator voor Humanitaire Hulp en Wederopbouw Sigrid Kaag. * Zorgen over psychiatrische kliniek Den Dolder. Opnieuw heeft een patiënt van de psychiatrisch kliniek Fivoor in Den Dolder een dodelijk slachtoffer gemaakt. De impact op het dorp groot. Te gast is Joyce Langenacker, burgemeester van Zeist waar ook Den Dolder onder valt.
Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Israël en Hamas lijken een akkoord te hebben over een staakt-het-vuren. Het is nog niet officieel bekendgemaakt, maar meerdere Amerikaanse, Israëlische en Arabische bronnen melden het al wel. We bespreken het laatste nieuws met Leo Kwarten, arabist en Midden-Oosten-kenner, en hoogleraar Joodse studies Bart Wallet. * Debat falend fraudebeleid. De Tweede Kamer debatteert over de conclusies in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. In de studio schuift aan Sanne van Oers, sociaal advocaat en algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Bij de rechtbank in Rotterdam begint vandaag het proces tegen oud-advocaat Inez Weski. Te gast is hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff. * In Zuid-Afrika is een reddingsoperatie gestart om mijnwerkers naar boven te halen die onder de grond zitten in een illegale goudmijn in Stilfontein. We schakelen met correspondent Elles van Gelder voor het laatste nieuws. * Het zijn onrustige tijden, zeker ook voor de Europese Unie. We bespreken het met Kaja Kallas, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid én vicevoorzitter van de Europese Commissie. Ze waarschuwt al lange tijd voor naïviteit ten opzichte van Poetin.
Onderhandelen of niet? Oekraïne worstelt op het slagveld en de internationale druk op president Zelensky om te onderhandelen met Rusland neemt toe. Zitten Oekraïners zelf daar wel op te wachten? Verslaggever Gert-Jan Dennekamp ontdekte dat de bevolking zeer verdeeld is. Tegelijkertijd is de grote vraag: wil de Russische president Poetin wel onderhandelen? * Drinkwatertekort loopt op. Hoe nijpend is het tekort eigenlijk? Dat vragen we aan Pieter Litjens, voorzitter van Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland. * MKZ-besmettingen in Duitsland. Minister Wiersma van Landbouw heeft direct maatregelen ingesteld voor de kalversector.
Economisch instabiel Duitsland bijna naar de stembus. De partij van bondskanselier Olaf Scholz, de SPD, staat er in de peilingen slecht voor, de rechts-radicale partij Alternative für Deutschland (AfD) juist goed. Intussen regent het slechtnieuwsberichten over de Duitse economie. Hoe gaat dat alles de verkiezingen beïnvloeden? * Cyberaanval op TU Eindhoven. Wie er verantwoordelijk voor is, is nog onduidelijk. We spreken cybersecurity-expert Inge Bryan. * Klimaatdemonstraties steeds vaker gericht tegen sponsors van kunstinstellingen. Musea en andere kunstinstellingen zijn steeds vaker het doelwit van de milieubeweging.
Verrader van hoofdpersonen 'Sonny Boy' ontdekt. Er is veel te doen over de dossiers van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Maar de archieven leveren ook een onverwachte onthulling op: bijna tachtig jaar na afloop van de WOII, en twintig jaar nadat de bestseller Sonny Boy verscheen, is plots opgehelderd wie 'Sonny Boy' en zijn ouders (die onderduikers hielpen) verraadde. Te gast is schrifster Annejet van der Zijl, die het boek schreef. * De dreiging van vogelgriep. De afgelopen jaren overlijden over de hele wereld mensen aan vogelgriep, maar nog niet eerder in de Verenigde Staten. Tot deze week. Te gast is viroloog Marion Koopmans.
Aan de slag met de voorjaarsnota. De ministers zitten weer bij elkaar voor de eerste ministerraad van dit jaar. Er wordt gewerkt aan de voorjaarsnota. Politiek-verslaggever Arjan Noorlander ziet nog wel wat uitdagingen voor het kabinet. * Stoppen met X? Sinds Elon Musk eigenaar is van het sociale mediaplatform X is het algoritme aangepast. Er zijn mensen gestopt met X vanwege haatberichten en de desinformatie die er wordt gedeeld. * Radicaal-rechts in Oostenrijk. In Oostenrijk heeft de radicaal-rechtse FPÖ het voortouw genomen in de onderhandelingen over een nieuwe regering. Correspondent Charlotte Klein over de stand van zaken in Oostenrijk.
Elon Musk gaat vanavond op zijn platform X in gesprek met de rechts-radicale AfD-leider Alice Weidel. Uitspraken van Elon Musk over niet-Amerikaanse politieke kwesties leiden tot steeds meer ergernis en zorgen bij Europese regeringsleiders. Universitair docent Europese Politiek Tom Theuns is te gast. * De aanhoudende natuurbranden in Los Angeles hebben inmiddels zo'n 2000 gebouwen in as gelegd of beschadigd. Daarnaast is er aan ruim 100.000 mensen gevraagd om hun huizen te verlaten. Door de branden, die nu al gelden als de meest verwoestende in de geschiedenis van de Amerikaanse stad, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen.
Om burgers te betrekken bij besluitvorming over maatschappelijke vraagstukken zijn er burgerberaden: willekeurige mensen uit de gemeente gaan met elkaar in gesprek over een thema. Daaruit volgen adviezen aan de gemeenteraad. Werkt dit? Te gast: Nienke Meijer, voorzitter van het Nationaal Burgerberaad Klimaat dat start op 18 januari. * Israëlische militairen die misdaden plegen in Gaza, lopen in Israël weinig kans op vervolging, maar in het buitenland is dat anders. De Hind Rajab Foundation heeft 27 zaken lopen tegen individuele Israëlische militairen en één grote zaak tegen zo'n 1.000 militairen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Traumatherapie voor kinderen in Gaza. Een groot deel van de kinderen in Gaza heeft PTSS. Uit recent onderzoek van War Child Gaza blijkt dat bijna alle kinderen denken dat de dood dichtbij is. Volgens de VN hebben bijna alle 1,2 miljoen kinderen in de Gazastrook mentale zorg nodig. Maar hoe bied je die zorg midden in een oorlog? Een reportage over psychische hulp aan kinderen in de Gazastrook. * Waarom is Groenland zo belangrijk voor Trump? Donald Trump jr. is in Groenland. Hoewel het een privébezoek zou zijn, kan het rekenen op internationale belangstelling. Donald Trump sr. heeft namelijk al meerdere keren gezegd dat hij Groenland wil kopen.
Trumps invloed op het wereldtoneel. Donald Trump wordt over twee weken geïnaugureerd als president van Amerika. Maar nu speelt zijn verkiezingsoverwinning een grote geopolitieke rol. Oud-Amerikacorrespondent Casper Thomas legt uit hoe ver zijn invloed nu al reikt. * Hoe gaat het met de Wagner-huurlingen? De paramilitaire organisatie bestaat nog altijd. Ze hebben een nieuwe naam, Africa Corps, en zijn in dat continent zeer belangrijk voor Poetin. Afrika-correspondent Saskia Houttuin vertelt hoe dat zit. * Opkomst van de 'oudere' actrice. Het valt de laatste tijd op dat actrices van relatief hoge leeftijd volop in de schijnwerpers staan.
Bijna de helft van alle lokale politici geeft aan te maken te hebben gehad met agressie en intimidatie. Mede hierom besloten ruim 120 wethouders en zeven burgemeesters voortijding hun functie neer te leggen. Wij spraken met drie lokale politici die het afgelopen jaar besloten te stoppen. * Menselijke schedels in musea. Wat te doen met de menselijke schedels uit Afrika of Azië in hun collectie? De tijd dat dit soort erfgoed probleemloos in musea kon liggen, lijkt voorbij. Steeds luider klinkt de roep om teruggave naar de plek van herkomst. Maar zitten ze er daar op te wachten? We spreken erover met roofkunstexpert Jos van Beurden.
Komende maandag wordt in het Amerikaanse Congres de verkiezingswinst van Donald Trump officieel bekrachtigd. Het is dan ook precies vier jaar geleden dat een woedende menigte van Trump-aanhangers de vorige verkiezingsuitslag probeerde te dwarsbomen en het Capitool bestormde. Trump heeft hun amnestie beloofd. Zal hij zich aan deze belofte houden? We schakelen met Amerikacorrespondent Rudy Bouma. * Het gaat al een tijd niet goed met de Chinese economie. President Xi lijkt zich zorgen te maken, maar ook vastbesloten de economie te reanimeren. We bespreken de situatie met econoom Mathijs Bouman.
Drie dodelijke schietpartijen in Rotterdam-IJsselmonde. Inmiddels is een verdachte aangehouden: een man van 24 zonder vaste woon- of verblijfplaats, geboren op Curaçao en opgegroeid in Nederland. Er zijn veel vragen over de zaak. Die stellen we aan Fred Westerbeke, hoofdcommissaris van de politie-eenheid Rotterdam. * De ambitieuze plannen van het kabinet om 100.000 huizen per jaar te bouwen, stuiten op verzet bij waterschappen. Zij vinden dat water- en bodemsystemen leidend moeten zijn bij ruimtelijke ordening. Ook maken ze zich zorgen over de klimaatplannen van het kabinet. We spreken Jeroen Haan, voorzitter van de Unie van Waterschappen.
Politienetwerk C2000 plat tijdens jaarwisseling. Hierdoor konden agenten op straat geen contact opnemen met de meldkamer. Volgens politiekorpschef Janny Knol heeft dit tijdens oud en nieuw tot 'bizarre en vervelende incidenten' geleid. Politievakbond ACP maakt zich ernstig zorgen, zeker met het oog op de komende NAVO-top. Te gast is ACP-voorzitter Ramon Meijerink. * Hoe veilig zijn batterijsystemen bij een cyberaanval? Batterijsystemen worden onder meer gebruikt om opgewekte energie later te gebruiken en zijn via het internet met elkaar verbonden. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor hackers. We praten met Europarlementariër Bart Groothuis (VVD).
Jimmy Carter overleden. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter is op 100-jarige leeftijd overleden. Veel staatshoofden, oud-wereldleiders en andere politici hebben hun respect voor Carter betuigd. We spreken Amerika-correspondent Rudy Bouma. * Warme oceanen. 2024 gaat de boeken in als een zeer warm jaar. Ook de oceanen waren dit jaar ongekend warm. We spreken twee oceaanwetenschappers die hun zorgen uiten. * Lof voor nieuwe film Halina Reijn. De Nederlandse regisseur Halina Reijn heeft met Babygirl haar tweede buitenlandse film gemaakt. De erotische thriller krijgt internationaal lovende kritieken. We spreken Halina Reijn.
Georgië bëedigd pro-Russische president. In Georgië is de nieuwe president Micheil Kavelasjvili beëdigd. De pro-Russische regeringspartij Georgische Droom kwam onverwacht als winnaar uit de bus. We spreken met Georgiërs en met politicoloog Shalva Dzebisashvili. * In gesprek tegen polarisatie. We bezoeken aan het einde van het jaar een aantal initiatieven die nog verdere polarisatie proberen te voorkomen. * Koffiebonen ongekend duur, kansen voor alternatieven. De koffiemarkt stond het afgelopen jaar op z'n kop door ongekende prijsstijgingen van de koffieboon. Droogte en misoogsten dreven de prijs op. Alternatieve aanbieders ruiken hun kans.
Estse defensieminister over sabotage in de Oostzee. Afgelopen woensdag werd een elektriciteitskabel tussen Estland en Finland in de Oostzee beschadigd. Finland houdt Rusland hiervoor verantwoordelijk. Het zou een zoveelste poging zijn van Rusland tot hybride oorlogsvoering. We spreken erover met Hanno Pevkur, de Estse minister van Defensie. * De stand van de democratie in Europa. 2024 was het jaar van de vele verkiezingen: maar liefst 2 miljard mensen mochten naar de stembus. Met René Cuperus van Instituut Clingendael bekijken we de situatie in Nederland. Hoe gaat het anno 2024 met onze democratie?
Suriname na Bouterse. De man die ruim veertig jaar de Surinaamse politiek en samenleving domineerde is overleden. Er is vooral nog veel onduidelijk rond het overlijden van Desi Bouterse. Bouterse was op de vlucht sinds zijn veroordeling van ruim een jaar geleden voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden. Wie zal Bouterse qua politiek invloed opvolgen? * Twee miljard mensen mochten dit jaar stemmen. 2024, een jaar dat zich kenmerkte door oorlogen en opstanden, maar ook door verkiezingen. In maar liefst 64 landen mochten burgers nieuwe leiders kiezen. Maar viel er echt iets te kiezen?
Toename explosies in 2024. Het plegen van een kleine aanslag met explosieven blijkt een goedkoop en effectief middel om ruzies uit te vechten. In 2024 waren er, net als het jaar ervoor, meer dan duizend explosies. En dat gaat volgens de politie lang niet meer alleen om drugsgerelateerd geweld. Wij spraken met Carola Schouten, voorzitter van dit 'Strategisch Offensief Tegen Explosies'. * Qatar stopt met levering vloeibaar gas aan EU. Qatar zet de levering van vloeibaar gas (lng) aan de Europese Unie stop als de EU streng gaat handhaven op een nieuwe Europese wet. Te gast is: energie-expert Jilles van den Beukel.
Welke impact krijgt de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg op de campagne voor de parlementsverkiezingen op 23 februari? Te gast is Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut. * Met het ineenstorten van het regime van Assad, lijkt er ook een einde te komen aan een enorm drugsimperium. Syrië staat te boek als de grootste producent en exporteur van de drug Captagon die veel wordt gebruikt in het Midden-Oosten. * De jury van de prestigieuze Booker Prize viel als een blok voor het boek Orbital van de Britse Samantha Harvey, over 4 astronauten en 2 kosmonauten, opeengepakt in het International Space Station, ISS.
Aanslag kerstmarkt Maagdenburg. We bespreken de gebeurtenissen en het profiel van de vermoedelijke dader met terreurdeskundige en hoogleraar Beatrice de Graaf. * Oud-informateur Van Zwol over tumultueuze coalitie-onderhandelingen. De oud-informateur en formateur blikt terug op de tumultueuze coalitie-onderhandelingen. En voor het eerst zegt hij het nu hardop: het was beter geweest als Wilders premier was geworden.
Als het aan Woonminister Mona Keijzer ligt, mogen mensen die in een vakantiewoning wonen daar permanent blijven. De minister werkt aan nieuwe regelgeving om permanente bewoning mogelijk te maken. * Onder het Assad-regime leefden de Syrische bevolking decennialang in angst. Dat het regime nu weg is, betekent niet dat die angst verdwenen is. Vooral in gebieden waar veel aanhangers van Assad woonden, zijn mensen bang voor represailles. Zij durven nog steeds alleen anoniem hun verhaal te doen.
Sywert van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme staan vandaag terecht vanwege de mondkapjesdeal tijdens de coronacrisis waarmee ze miljoenen winst maakten. FTM-journalist Jan-Hein Strop schreef een boek over de mondkapjesdeal en praat ons bij in de studio. * De ex-man van Gisèle Pelicot wordt ervan verdacht dat hij zijn vrouw jarenlang drogeerde en haar samen met vijftig medeverdachten verkrachtte. Europa-correspondent Saskia Dekkers over de impact van de uitspraken vandaag.* Russische huizenmarkt ingestort. Onze econoom Mathijs Bouman schuift aan en vertelt wat er precies aan de hand is.
Sinds de huidige Israëlische regering aan de macht kwam, is het land op de persvrijheidsindex gezakt van plek 86 naar plek 101, van de 180. En dat merken Israëlische tv-zenders en kranten. Zij zagen hoe de campagne om persvrijheid aan banden te leggen het afgelopen jaar in een stroomversnelling kwam. * Een landschap vol windmolens of liever een kleine, relatief goedkope en snel te bouwen kerncentrale? Alle Nederlandse provincies bekijken de mogelijkheden van kleine kerncentrales.
Gemeenten verhogen woonlasten. Gemeenten staan de komende jaren voor een zware financiële opgave doordat het kabinet miljarden bezuinigt op hun belangrijkste inkomstenbron: het Gemeentefonds. Nieuwsuur duikt in de gemeentebegrotingen en gaat bij een aantal uitschieters langs. Te gast is Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. * Assad-aanhang vreest wraak. Syriërs die het regime van president Assad steunden, vrezen nu vergelding. Verslaggever Zainab Hammoud bezoekt een wijk met Assad-getrouwen en een wijk met Assad-tegenstanders.
De toekomst van de NS. De nieuwe dienstregeling van de NS is ingegaan. De NS kampt al tijden met problemen: personeelstekorten, vertragingen en treinen die uitvallen. Hoe ziet de toekomst van de NS eruit? President-directeur van de NS, Wouter Koolmees is te gast. * Nederland heeft digitale zaken niet op orde. De overheid werkt met verouderde en falende ICT-systemen. De schade daarvan loopt ondertussen in de miljarden. Wat gaat er allemaal niet goed en wat is de oplossing? * Gezonder aanbod in de supermarkten. Te gast is Marc Jansen, directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
