True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Petrus in het land - Alle afleveringen
Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 25

In aanloop naar Gedachteniszondag staan de leden van de protestantse kerk in Beemte Broekland stil bij het verlies van dierbaren. Gemeentelid Truus verloor het afgelopen jaar haar man Jan, een actieve, sportieve man die na een onverwacht kort ziekbed overleed. Jan deed veel in de kerk en was een van de initiatiefnemers van de Lichtjesregen, een herdenking van dierbaren in de kerk. Iedereen die wil, mag een kaarsje aansteken. Kinderen van de basisschool maken tekeningen om de kerk te versieren. 'Zo laten we aan elkaar zien: we missen iemand, we denken aan iemand', aldus dominee Ella Kamper. 'Zonder woorden is er troost.'



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 24

De oorlog in Oekraïne woedt al bijna drie jaar. Hoe houd je het vol in zo'n situatie? Priester Anatollii Kulish vertelt hoe het is om kerk te zijn in een tijd van oorlog. Daarnaast delen de Oekraïense Katerny Syrmachevska en Anastasiia Fedko hoe kinderen en jongeren in het land opgroeien met een onzekere toekomst. Om deze kwetsbare groepen te ondersteunen, gaat de collecte van Kerk in Actie dit jaar dan ook naar de kinderen in Oekraïne. De kinderen van Marja Heiboer zetten zich in voor hun leeftijdsgenoten in Oekraïne en halen in de Nieuwe Kerk in Middelburg hun collectebus op.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 23

Door de eeuwen heen is de oude hervormde kerk van Yerseke door allerlei rampen verwoest, maar steeds werd hij weer opgebouwd. En al zit de gemeente nu zonder dominee, de gemeenteleden blijven zich inzetten voor de kerk en voor elkaar. Piet de Graaf, de tijdelijke invalpredikant, vertelt wat hem inspireert om zich in te zetten voor deze gemeente. Tijdens de klusochtend zorgen vrijwilligers als Christian Vogelaar ervoor dat het kerkgebouw er weer piekfijn uitziet. Anja van de Griend zet zich in voor de kringloopwinkel van de kerk. De winkel was een idee van haar man, dominee Willem van de Griend, die inmiddels overleden is.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 22

Op de door pioniers ontgonnen grond van Swifterbant staan nog altijd veel akkerbouwbedrijven. Elk jaar danken de gemeenteleden van kerkcentrum de Hoeksteen dan ook voor de oogst die wordt binnengehaald. Dominee Gerda Lubbersen vertelt hoe we ons dankbaar kunnen opstellen, ook als levensomstandigheden dit moeilijk maken. Herman Rodenburg kan daarover meepraten: een tijd geleden bleek hij ernstig ziek. Door de stamceldonatie van zijn zus is hij genezen: daar is hij heel dankbaar voor. Truus Reinhoudt uit haar dankbaarheid voor de kerkgemeenschap door te helpen bij de organisatie van de jaarlijkse perenpluk.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 21

Barmhartigheid, wat is het precies? Dominee Marieke Ariesen-Holwerda van de Sint Clemenskerk in Steenwijk noemt het liever warmhartigheid. Als je barmhartig bent, heb je immers een warm hart voor een ander. In Steenwijk bieden ze elkaar warmhartigheid op allerlei manieren. Thecla de Graaf laat jongeren ervaren hoe het is om een nacht zonder dak door te brengen om ze zo enthousiast te maken over warmhartigheid. Op deze manier halen zij ook geld op voor het goede doel. Steenwijk is een grote gemeente en de dominee heeft haar handen vol, ook met uitvaarten. Gemeenteleden worden daarom opgeleid om begrafenissen met een warm hart te begeleiden.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 20

Het is niet altijd gemakkelijk om optimistisch naar de toekomst te kijken, vindt dominee Edwin de Jong van het Witte Kerkje in Simonshaven. Als dominee van een kleine gemeente weet hij hoe lastig het kan zijn om de deuren open te houden. Toch blijven de gemeenteleden in Simonshaven de kerk nieuw leven inblazen. Een van de drijvende krachten voor de redding van de kerk is Marian van Linschoten. Als voorzitter van de kerkenraad organiseert zij een maaltijd waarvoor het hele dorp is uitgenodigd. Claudia de Regt hervond na een periode van afwezigheid haar plekje in de kerk en draagt nu haar steentje bij door de kinderkerk te verzorgen.



Petrus in het land
Petrus in het land: In de Vredeskerk in Katwijk aan Zee komen mensen samen om elkaar houvast te bied

Hoe vinden we houvast wanneer we ons als een schip in een storm voelen? Dominee Barbara Broeren van de Vredeskerk in Katwijk aan Zee vertelt hoe we ons, als schippers in een storm, kunnen verankeren in de zekerheid van God. De zee kan veel gevaren met zich meebrengen, weet Janmarinus Vooijs als geen ander. Hij is vrijwilliger bij de Katwijkse Reddingsbrigade en laat zien hoe mensen gered worden uit de zee. Ilona en Willem Hus vinden hun houvast bij de gemeenteleden van de Vredeskerk. Het koppel verloor twee kinderen, maar tijdens het jaarlijkse campingweekend van de gemeente zijn zij campingouders van alle kinderen op het terrein.



Petrus in het land
Petrus in het land: In de Hooglandse kerk in Leiden wordt iedereen met open armen verwelkomd.

In de Hooglandse Kerk in Leiden wordt iedereen met open armen verwelkomd. Dominee Margreet Klokke vindt het belangrijk dat haar kerk steeds oefent met gastvrijheid. Dat doen ze bijvoorbeeld tijdens de pelgrimstocht die door de sleutelstad loopt. De kerk verandert dan voor even in een herberg voor pelgrims: ze mogen er overnachten. Doorgewinterde pelgrim Kees Zaalberg heet hen welkom. Ans de Rooij en haar gezin doen het weer anders. Zij gaven een vluchtelingengezin een warm welkom en raakten bevriend. Nu het Syrische gezin heeft besloten te emigreren, brengen ze hun laatste dagen door bij Ans en haar gezin om afscheid te nemen.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 17

In de Koepelkerk van het Zuid-Hollandse Arkel vinden verschillende mensen elkaar in hun zoektocht naar geloof en zingeving. Dominee Martin Boon vergelijkt zijn kerk met een jazzband. Daarin heeft iedereen een eigen geluid, maar samen vormen ze een geheel. Iemand die zo'n eigen geluid toevoegt aan de Arkelse gemeente is René. Hij vond na corona een plek in de kerk. Nu zingt hij nog bij de sopranen in de cantorij van de kerk, maar na zijn transitie verhuist hij naar de tenoren. En we zien ouderling Jan Sterk, die zijn stem laat horen tijdens de Arkelse rommelmarkt, waar hij traditiegetrouw verantwoordelijk is voor het rad van avontuur.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 16

In het Rotterdamse Blijdorp staat de Prinsekerk, een oude kerk waar een jonge kerkgemeenschap elkaar ontmoet. Niels de Jong is de dominee van Noorderlicht, een groeiende gemeente die zich over drie kerken verspreidt. Hij moedigt mensen aan om in het spoor van Jezus te leven en zo het licht van Gods Koninkrijk naar het hier en nu te brengen. Petrus loopt mee met de klusdienst van Noorderlicht. Vrijwilligers helpen gemeenteleden met klusjes die zij zelf niet kunnen doen. Goud van Noord, initiatief van Noorderlicht, nodigt Petrus uit in de huiskamer van de wijk waar mensen uit de buurt samenkomen voor ondersteuning en gezelligheid.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 6

De Fonteinkerk in Krimpen aan den IJssel is het resultaat van een geslaagde fusie tussen twee kerken. Dominee Machiel van der Giessen maakte het proces mee. Hij vertelt hoe onderlinge verschillen overbrugd kunnen worden: 'Als je een eerste stap durft te zetten, dan worden kloven overbrugd.' In de penitentiaire inrichting van Krimpen aan den IJssel worden diensten georganiseerd voor gedetineerden. Vanuit de Fonteinkerk is gemeentelid Arie daarbij betrokken om de afstand tussen binnen en buiten de gevangenis te overbruggen. En Petrus is aanwezig bij de bereiding van de tweewekelijkse maaltijd voor jongeren door oudere gemeenteleden.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 15

Opnieuw volgen we Nederlanders in de oecumenische kloostergemeenschap in Taizé. Jobke heeft enorm uitgezien naar Taizé. Ze is er een week, samen met andere jongeren uit Papendrecht. Ze verheugt zich op de muziek, die haar raakt en rust geeft. Vrijwilliger Bobbi zou drie maanden in Taizé blijven, maar dat zijn er inmiddels meer dan zes. Ze is verantwoordelijk voor de keuken in het klooster. Verder ontmoeten we internationale gasten en broeder Matthew, de prior van Taizé, kijkt uit naar Pinksteren.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 14

Zo'n 100.000 jongeren bezoeken jaarlijks de Franse oecumenische kloostergemeenschap Taizé. Daar brengen ze tijd door om samen te zingen, te bidden en elkaar te ontmoeten. Wat zoeken deze jongeren bij de broeders van Taizé? We volgene Nilis uit Alphen aan den Rijn, die samen met jongeren uit zijn kerk naar Taizé wil en cupcakes bakt om de reis te bekostigen. Broeder Sebastiaan heet ons welkom: 'Hier is de vrijheid om zelf antwoorden te vinden, in gezamenlijkheid met anderen.' We horen de karakteristieke muziek en we maken kennis met de Nederlandse broeder Bart, die al jarenlang woont en werkt in Taizé.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 13

Waar sta jij voor op? In de Nieuwe Kerk in Zeist wordt Pasen gevierd, het feest van de opstanding van Jezus. Dominee Jasper van Schaik denkt met Pasen aan de moeder van Aleksej Navalny, die opstond voor haar zoon na zijn overlijden. 'Zo indrukwekkend, een moeder die opstaat voor haar kind en opstaat tegen een machtige en hardvochtige president.' Gemeentelid Rianne Verduin komt in beweging voor de bewoners van de L-flat in Zeist, de grootste flat van Nederland. Samen met een kleurrijk gezelschap van moeders en kinderen bakt ze koekjes. En de jongeren van de christelijke leefgemeenschap De Wittenberg staan op tegen het verspillen van voedsel.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 12

Het is feest in de protestantse kerk van Doorn: er worden palmpasenstokken geknutseld die bedoeld zijn voor de grote optocht en de kerkdienst. De feestelijke bijeenkomst is het begin van de Stille Week voor Pasen, waarin uitersten bijelkaar komen: 'We horen van een koning op een ezel; daarna van wanhoop en hoop. Verraad en vergeving', aldus dominee Sophie van den Berg-Hofstee. Maar die uitersten horen bij elkaar. Volhouden in geloof, misschien wel tegen beter weten in, is toch veel spannender en boeiender, vindt ze. Volhouders zijn ook de mensen van het repaircafé van de kerk. Zij geven oude, afgedankte spullen een nieuw leven.



Petrus in het land
Petrus in het land: Ieder mens kent kwetsbare perioden in het leven. In het Twentse Hengelo staat de

Ieder mens kent kwetsbare perioden in het leven. In het Twentse Hengelo staat de Waterstaatskerk klaar voor mensen op deze momenten. 'Het is aan ons om onze krachten te bundelen, als takjes, en met elkaar te voorkomen dat mensen breken', aldus dominee Hans Wachtmeester. In de tijd voorafgaand aan Pasen doet de kunstroute Stations of the cross in Hengelo denken aan de kwetsbaarheid van ieder mens. Middels veertien kunstwerken wordt de lijdensweg van Jezus uitgebeeld. Predikant en kunstenaar Arent Weevers draagt hieraan bij door een eigen kunstwerk. En in de Waterstaatskerk vertellen openhartige gemeenteleden over hun meest kwetsbare momenten.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 10

Dominee Margo Jonker van de Lutherse kerk in Zwolle is altijd weer verheugd als ze de eerste sneeuwklokjes op ziet komen uit de aarde. Het doet haar denken aan momenten waarop mensen elkaar zien. 'Zulke momenten zie ik als een klein wit bloempje dat bovenkomt uit de donkere aarde.' Gemeentelid Hanneke Buurman zorgt voor veel van deze momenten. Ze komt wekelijks samen met Oekraïense vluchtelingen om te praten, te zingen, te bidden en om taalles te geven. Mirjam Heerema vertelt hoe ze troost vond in een periode van eenzaamheid. Een kerkmaatje tipte haar om te gaan beeldhouwen, waarin ze haar gevoel, maar ook haar geloof kon uitdrukken.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 9

Durf je te geloven dat je zelf een licht bent? Dominee Harmke Heuver van de protestantse gemeente in Lexmond vindt dat soms lastig, maar in de mensen in haar kerk vindt ze schoonheid, kracht, liefde en licht. Ze vindt er God. 'In onze levens, hoe verschillend ook, is zoveel licht te vinden. Zoveel geloof, hoop en liefde.' Zoals gemeentelid Anton Lakerveld, die schuldhulpmaatje is en probeert om mensen uitzicht te geven op betere tijden. Of Tijmen van Zessen, die als boer manieren zoekt om zijn bedrijf zo verantwoord mogelijk te runnen. En Irene Hardenbol zorgt letterlijk voor licht: zij maakt met jongeren uit de kerk de nieuwe paaskaars.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 8

Dertig jaar na de bloedige burgeroorlog in Rwanda zijn de trauma's van angst en haat nog niet geheeld. Gesteund door Kerk in Actie, een organisatie van de Protestantse Kerk, dragen kerken in Rwanda bij om het verleden te verwerken en te bouwen aan de toekomst. In de kerk van Remera zien we dominee Jerome aan het werk met een Light Group, waarin daders en slachtoffers elkaar ontmoeten. Ze leren samenleven door intensieve verwerkingsgesprekken en door elkaar praktisch te helpen: zo knappen ze samen een woning van een slachtoffer op. En we zien hoe jongeren worden geholpen met vaktrainingen waarmee ze timmerman, lasser of kapper kunnen worden.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 7

De hervormde gemeente in Woudenberg groeit, en zelfs zo hard dat er een nieuwe kerk in aanbouw is om de ruim 2000 leden te kunnen herbergen. Samen met andere vrijwilligers werkt Pieter van Zwet aan de nieuwe preekstoel, lezenaar en het doopvont. Ondertussen wordt er ook gezorgd voor de nieuwe aanwas door de kraamcatering. Elk kraamgezin in de gemeente krijgt drie maaltijden namens de kerk aangeboden. 'Elk nieuw begin gaat immers terug op God die niet van gisteren is; Hem staat de toekomst voor ogen', zegt dominee Alex Wessels. 'Hij geeft mensen steeds een nieuwe start, vaak op momenten dat ze er zelf niet meer op durfden te hopen.'



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 6

De Fonteinkerk in Krimpen aan den IJssel is het resultaat van een geslaagde fusie tussen twee kerken. Dominee Machiel van der Giessen maakte het proces mee. Hij vertelt hoe onderlinge verschillen overbrugd kunnen worden: 'Als je een eerste stap durft te zetten, dan worden kloven overbrugd.' In de penitentiaire inrichting van Krimpen aan den IJssel worden diensten georganiseerd voor gedetineerden. Vanuit de Fonteinkerk is gemeentelid Arie daarbij betrokken om de afstand tussen binnen en buiten de gevangenis te overbruggen. En Petrus is aanwezig bij de bereiding van de tweewekelijkse maaltijd voor jongeren door oudere gemeenteleden.



Petrus in het land
Petrus in het land: In de Opstandingskerk in Tilburg komen protestanten uit alle hoeken van Nederlan

In het katholieke Tilburg staat de protestantse Opstandingskerk. Hier kerkt een protestantste gemeente, met leden afkomstig uit alle windstreken van Nederland én daarbuiten. Sietske Blok is dominee van dit kleurrijke gezelschap. Ze beseft dat al deze verschillen samen ook lastig kunnen zijn. 'Maar de kunst is om elke kleur er te laten zijn. Naast elkaar, in verbondenheid.' Gemeenteleden Jessica Hagoort en Sjoukje Gniewyk geven op hun eigen, creatieve wijze kleur aan het geloof. Sjoukje geeft een schildercursus, waar de deelnemers schilderen met het thema licht. En Jessica neemt ons mee in de kunst van het liturgisch bloemschikken.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 4

'Liefdewerk oud papier': die uitdrukking wordt in de Waterstaatskerk in het Drentse Bovensmilde letterlijk en figuurlijk in de praktijk gebracht. Al 45 jaar wordt hier elke maand oud papier ingezameld door de protestantse gemeente. Maar ook bij andere activiteiten zetten gemeenteleden hun beste beentje voor, bijvoorbeeld bij het gebakspastoraat, waar mensen samenkomen voor een goed gesprek onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen. Dominee Diete Kits staat stil bij het belang van liefdewerk. Of dit liefdewerk op grote schaal plaats vindt, of op een klein gebakschaaltje, dat maakt voor haar niet uit. 'Het doet ertoe!' aldus Diete.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 3

De Nieuwe Kerk in Groningen is een kerk vol talent. Diverse gemeenteleden zetten zich op creatieve manieren in. Petrus is aanwezig bij de repetities voor een theaterstuk dat in voorbereiding is en neemt een kijkje in het atelier van gemeentelid Rita. Zij maakt lijkwaden waarin mensen begraven of gecremeerd kunnen worden. Talent heeft ook een keerzijde: studentenwerker Alexandra steekt een kaars aan voor alle studenten die te veel prestatiedruk ervaren. Dominee Tirtsa Liefting vertelt dat de Bijbel laat zien dat er voor elk talent ruimte is. 'Talent is altijd relationeel. Je mag het in een groter geheel zien en dat geeft rust.'



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 2

De Drie Ranken in Apeldoorn is een oecumenische geloofsgemeenschap waarin drie tradities samenkomen. We ontmoeten de clubhelden die deze club zo speciaal maken. Dominee Hanneke Siebert vertelt als heldin op sokken over verbinding: 'Als mensen elkaar echt zien, als ik jou zie en jij mij, daar is verbinding tussen mensen. Als mensen elkaar zien zoals ze zijn, daar is God.' Tijdens het wekelijkse eetcafé worden mensen uitgenodigd om elkaar echt te zien en wordt er gekookt met een bijdrage van de Voedselbank. Bij de kinderviering 'De Lichtboot' wordt aan de jongste generatie het clubgevoel overgebracht.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 1

Het is feest, want dit is de 100e aflevering van Petrus. Om dat te vieren zijn we in het Zeeuwse Kapelle, waar opvallend veel 100-jarigen wonen. In zorgcentrum de Cederhof woont de 102-jarige Govert van den Kuijl. Hij kijkt terug op zijn leven en viert samen met de andere bewoners en kerkelijk werker Joop van den Berg het begin van het nieuwe jaar. Dominee Luuk Deventer denkt na over het geloof dat al die generaties al met mensen meegaat. Zelf leerde hij het geloof kennen door zijn vader. 'Mijn vader leeft niet meer, maar het geloof, dat in hem leefde, leeft nu in mij. Dat geeft mij hoop en vertrouwen voor de toekomst.'